Nordsjællands nye nationalpark bliver større

Fem kommuner og 283 private lodsejere står bag Danmarks nye nationalpark, Kongernes Nordsjælland.

Danmarks nyeste nationalpark, Kongernes Nordsjælland, bliver endnu større end først antaget. Den femte nationalpark i den danske nationalparkrække bliver med sine cirka 25.800 hektar den næststørste danske nationalpark efter Nationalpark Vadehavet.

Forligskredsen er netop blevet enig om at sende et forslag til bekendtgørelse i høring, som udvider parken med 83 flere lodsejere.

- Det er meget glædeligt, at vi efter 10 års arbejde endelig kan sende forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland i offentlig høring, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og fortsætter:

- De fem kommuner bag forslaget har gennemført en helt særlig lokal proces baseret på 100 procent frivillighed, og det har ført til en markant udvidelse i private lodsejere, der vil lægge jord til nationalparken.

Høring i fire måneder

Fem nordsjællandske kommuner – Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød – har siden offentliggørelsen af et pilotprojekt tilbage i 2005 arbejdet på at få så mange arealer med i nationalparken som muligt.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som den femte danske nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier. Den rummer blandt andet Danmarks to største søer, Arresø og Esrum Sø, samt Gribskov, der er én af Danmarks største skove.

Omkring halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder med internationalt betydningsfuld natur. De mange kulturspor fra kirke- og kongemagt omfatter blandt andet Parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg og Kronborg, Esrum Kloster og de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk.

Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland sendes inden sommerferien i høring i fire måneder, hvor alle har mulighed for at give deres mening til kende. Der vil også blive afholdt offentlige møder om forslaget i alle fem kommuner.
 

Læs også