Velbesøgt sommermøde i Thy

300 lokale landmænd stimlede sammen til LandboThys årlige sommermøde på Kovstrup i Sydthy. Aftenens hovedtaler, skatteminister Karsten Lauritzen (V), tog sig god tid til at snakke og spise med de fremmødte.

Thyholms All Stars spillede op til dans, mens duften af helstegt pattegris blandede sig med lystig snak fra de 300 lokale landmænd, som var mødt op til LandboThys årlige sommermøde. Årets vært var planteavler Søren Tølbøll, som er fjerde generation på slægtsgården Kovstrup ved Sønderhå i Sydthy.

- Jeg synes, det er en fin tradition at holde fast i. Det er en måde at knytte by og land sammen på. Jeg håber, at folk vil hygge sig og nyde de omgivelser, vi er i, sagde Søren Tølbøll, der i mødets anledning havde ryddet maskinhallen til de mange gæster.

Søren Tølbøll overtog gården fra sin far i 2014 og dyrker i dag 190 hektar korn til fremavl, rajgræs og for andet år spinatfrø. Derudover afgræsses 20 hektar vedvarende græsarealer ved Ove Sø af en besætning på 20 ammekøer plus opdræt.

Socialt samvær

Ved langbordene så de tilhørende gæster bestemt også ud til at nyde omgivelserne i Sønderhå, hvor fødderne vippede i takt til folkemusikken, og kartoffelsalat og pattegris blev indtaget med stor fornøjelse. En af tilhørerne var Kirsten Møller, som sammen med sin mand har haft en kvæggård i Hou ved Sennels.

- Vi kommer mest for det sociale, det er hyggeligt at mødes med alle dem, man har kendt næsten hele sit liv fra landbruget, sagde den nu pensionerede landmandskone.

Fra nabogården, Labækgaard, var Thomas Knattrup Laustsen dukket op. Han nød at se og høre om, hvordan de andre lokale forvalter deres landbrug. Han driver sammen med brødrene Laust og Peder Laustsen gården, hvor de har slagtesvin og planteavl.

Bedre vilkår

Aftenens hovedtaler var i år skatteminister Karsten Lauritzen (V), og selvom arrangementet var i hyggens og samværets tegn, håbede Søren Tølbøll alligevel, at ministeren bekymrer sig om landbrugets vilkår.

- Jeg glæder mig til at høre, om han har noget med til os. Han skal være bevidst om, at hvis vi (landmænd red.) skal eksistere, så skal vi også have rimelige og frie tøjler, sagde landmanden, som siden 2016 har været formand for Planter- & Miljøudvalget i LandboThy.

Minister med jordforbindelse

Skatteministeren kom i god tid før sin tale og spiste med de lokale fremmødte i maskinhallen. Og selvom ordene fra talerstolen blev sagt i en lun tune, var de ikke uden politiske løfter. 

- Det er lettere at være i hjemmevante omgivelser hos landmænd, for I er fuldstændigt ligeglade med organiseringen af skattevæsenet, så længe jeg kan love, at vi sætter skatten ned, sagde Venstres Karsten Lauritzen blandt andet om det nye udspil til skattevæsenet, hvor Thisteds afdeling har udsigt til 50 flere arbejdspladser.

Ministeren kom også mere specifikt ind på landbruget, herunder aftalen om nye ejendomsvurderinger, hvor han lovede, at landmænd ikke bør frygte et skattesmæk på deres landejendomme.

- Vi tre borgerlige regeringspartier (Venstre, Liberal Alliance og Konservative red.) og med Dansk Folkeparti som støtteparti er enige om at sikre landbruget. Derfor kan I tage det roligt i forhold til de nye vurderinger, de bliver bedre og mere retvisende. Samtidig tilbagetaler vi i gennemsnit 4000 kroner pr. bolig, hvor det i Thy og omegn er væsentligt mere, sagde han og understregede, at systemet heller ikke fører til højere jordskatter.

Aftenen blev rundet af med en rundtur på værtsgården, og i vestenvinden tændtes et midsommerbål i haven, hvor formand for Nationalpark Thy, Torben Juul-Olsen var aftenens sidste taler i flammernes skær med udsigt over kornvidderne og Ove Sø.

Læs også