Livø-økolog og sønderjyde vinder DM i hø

Danmarksmesterskaberne i Hø fandt lørdag sin afgørelse på Landsskuet i Herning, hvor konkurrencen har kunnet følges. 35 landmænd fra hele landet har dystet om at lave landets bedste hø.

For noget kan det måske lyde skørt, at der kan gå sport i landbrug. Men det kan der. Traktortræk, pløjekonkurrencer og græskarmesterskaber til eksempel. Senest er en ny konkurrence dukket op i form af Danmarksmesterskaberne i Hø. Opfundet og udviklet af Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening og afholdt med mellemrum siden 2011. 

I år tiltrak konkurrencen sig efter et par års dvale en del opmærksomhed fra landmænd og andre besøgende på Landsskuet i Herning. Mange fulgte med på lægterne, da konkurrencen overdommere i form af jerseykøer og jysk kvæg gumlede sig frem til vinderne i de to kategorier; lade- og marktørret hø. Forinden havde et dommerpanel med blandt andre Frank Erichsen og Per Kølster udpeget tre finalister i hver kategori. Landmænd har op til og under hele Landsskuet kunnet indlevere fem kg hø til konkurrencen på Økologisk Landsforenings stand. Høet har samtidig fungeret som indgangsbillet på Landsskuet. 35 Landmænd deltog i konkurrencen. 

Karsten Kjærgaard, Livø, deltog for anden gang i Danmarksmesterskaberne i Hø. Sidt endte han på en 37. plads, men denne gang løb han med sejren i kategorien for ladetørret hø. Tre partier hø af fem kg havde fundet vej til finalen, hvor det jyske kvæg efter en time havde fundet vinderen ud fra ædelyst. Kun godt et kilo var der tilbage af høet fra den økologisk Ø Livø i Limfjorden. 

Peter Madsens ladtørrede hø fra hans økologiske landbrug ved Løgum Kloster vandt også med stor margin i sin finale. Her var det tre jerseykøer, som traf den suveræne afgørelse.  

Hø i moderne landbrug

Alle, der har prøvet at slå græsplæne ved, at frisk græs dufter fantastisk. Hø – tørret græs – næsten lige så godt. Det syntes dyr også. At tørre græs til hø er en måde at konservere sommerens friske græs på, som er meget skånsom og bibeholder størstedelen af det friske græs’ sukkerindhold, smags- og næringsstoffer. Derfor har hø igen vundet indpas som det dominerende vinterfoder på malkekvægsbedrifter. Det er dog langt fra tidligere tiders udbredelse, da ensilage (en iltfri konserveringsmetode af græs) er mindre besværligt. 

- Som konserveringsform er hø vanskeligere at håndtere end ensilage. Men som foder er hø uovertruffen. Både i forhold til smag og sundhed for dyrene og i forhold til kvaliteten af slutproduktet - mælk og kød, siger Thorkild Nissen, der er hø-ekspert, dommer og ansvarlig for DM i hø for Økologisk Landsforening.

Læs også