AKS klar til endnu flere kartofler

Selv efter rekordproduktion er der stadig vækstmuligheder for AKS


AKS (Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland) i Toftlund har afholdt ordinær generalforsamling. Bestyrelsesformand Peter C. Petersen kunne berette om et begivenhedsrigt år, ikke mindst fordi den sidste del af fabrikkens udvidelse af produktionskapaciteten blevet taget i brug i kampagnen 2016/2017.

- Vores samlede investering beløber sig til 320 mio. kr. over en 2-årig periode, og med færdiggørelsen af projektet er AKS i dag verdens mest moderne kartoffelmelsfabrik, fortalte Peter C. Petersen de 146 fremmødte.

Kampagnen sluttede i midten af januar i år, og da havde den nye fabrik forvandlet 271.388 ton af andelshavernes kartofler til 64.694 ton hvidt kartoffelmel. Det er ikke alene en 25 procents forøgelse i forhold til sidste år, det er også den største produktion i hele fabrikkens 83-årige historie.

AKS’ omsætning steg i regnskabsåret 2016/2017 med 30 procent til 225 mio. kr., afskrivningerne beløb sig til 29 mio. kr. og fabrikken kunne udbetale den højeste afregningspris for kartoflerne til andelshaverne i 5 år. Ikke overraskende betegnede formanden årets resultatet som tilfredsstillende.

- Den store produktion i 2016/2017 falder sammen med, at de øvrige europæiske kartoffelmelsproducenter har haft en mindre høst, og vi har benyttet dette tomrum i markedet til at udvide vores produktion. Og markedet rummer stadig vækstmuligheder for AKS, forudså Peter C. Petersen.
Fabrikken har øget antallet af de tegningsretter, der giver ret (og pligt) til at levere kartofler til produktionen med 15 procent, og selv efter dén udvidelse er interessen for at blive andelshaver så stor, at der stadig er en del landmænd på “venteliste”

- Prognoserne for den kommende kampagne er positive, og med vores nyeste investering føler vi, at AKS er godt rustet til fremtiden. Vi glæder os allerede til at vise vores nye, store fabrik i Toftlund frem for andelshavere og naboer til efteråret, sluttede Peter C. Petersen sin beretning.

Der var genvalg til bestyrelsen, med undtagelse af Arne Nicolasen, Løgumkloster, der efter 9 år i bestyrelsen ikke ønskede genvalg. Den ledige plads blev besat af 44-årige Søren Clausen, Bredebro.
 

Læs også