Ulve-gruppe lytter til landbruget

Hvad skal der ske med ulven? Det blev drøftet på ulve-gruppens møde fredag – og her er der glæde hos L&F, som fortæller, at nu åbnes der for at ændre forvaltningsplanen.

Effektivt Landbrug har fulgt den eskalerende debat om ulve, som startede med dokumenteret yngel før sommerferien. Bølgerne har den seneste uge igen taget et nøk opad, da en familie har haft besøg af seks ulve i sin baghave ved Torsted i »ulvezonen« omkring Holstebro-Ulfborgområdet.

Og da dna-prøver fra Storålams dræbte får kom (der viste ulv, red.) gik Det Konservative Folkepartis landbrug- og fødevareordfører, Orla Østerby, i kødet på Miljøstyren og krævede igen regulering af rovdyret.

I dag kom så dagen, hvor Vildtforvaltningsrådets ulve-gruppe skulle drøfte forslag om regulering, som et flertal i Folketinget har udtrykt støtte til, og som blandt andet er et ønske fra Landbrug & Fødevarer (L&F). Mødet blev afholdt i Kiel.

Vi lytter

- Vi har diskuteret ønskerne fra landbruget, og brevet fra ministeren (Esben Lunde Larsen, red.) om at lytte til landbruget. Og besluttet os for at fremrykke processen og se på forvaltningsplanen, om der skal tilføjes eller ændres noget. Så vi kigger på juraen både internationalt og den danske i forhold til et ønske om en nødværge-paragraf i straffeloven (så landmænd lovligt kan forsvare sine dyr mod ulv, red.), siger formand for Vildtforvaltningsrådet og ulve-arbejdsgruppen, Jan Eriksen, da Effektivt Landbrug fanger ham på en telefon i Tyskland.

Godt for landbruget

Hos landbruget repræsentant i ulve-gruppen, viceformand i L&F, Lars Hvidtfeldt, er man tilfreds med mødet.  

- Vi skal drøfte vores ønsker så hurtigt som muligt om at kigge på EU-direktiverne og nødværgeparagraffen, og hvilke andre virkemidler vi kan få i forhold til at beskytte vores husdyr. Så jeg er blevet imødekommet på vores ønsker, og jeg føler vi blev anerkendt på, at vi har en ny ulve-situation i Danmark – og nu går processen så i gang. Så jeg er glad, selvom problemet selvfølgelig ikke er løst i dag, siger Lars Hvidtfeldt.

Han hæfter sig desuden ved, at det er vigtigt for L&F, at Vildtforvaltningsrådet træffer brede beslutninger, og han synes, at landmændenes bekymringer vandt forståelse af hele rådet til mødet. 

Næste møde i ulve-gruppen bliver i starten af november.

Læs også