Utraditionelt samarbejde baner vejen for generationsskifte

70-årige Anton og 36-årige Torben har indgået et specielt samarbejde – Torben er blevet ansat hos Anton som fodermester, og skal efter planen overtage ejendommen på sigt

70-årige Anton har længe villet sælge sin gård, men har ikke kunnet finde en køber, der kunne stille med den fornødne kapital.

 -Jeg er klar til at gøre det, som skal til, og jo før jo bedre, fortæller Anton Jørgensen, som nu har tilbudt en tre årig samarbejdsaftale med henblik på succession og skattebesparelse.

36-årige Torben Rasmussen har længe været på udkig efter en gård. Han læste en artikel om Anton, der ville sælge, og kontaktede sin rådgiver i SLF – Sønderjysk Landboforening – der derefter formidlede kontakten mellem Anton og Torben.
 
I første omgang bliver Torben ansat som fodermester hos Anton pr. 1. november, med en prøvetid på tre måneder. Derefter er det planen, at Torben køber besætningen på de 140 malkekøer og lejer staldene af Anton, såkaldt Sharemilking. Samtidig ansættes han af Anton som driftsleder i marken.

-  Jeg er ikke i tvivl. Jeg ved, hvad jeg går ind til. Jeg er vokset op på en landejendom og har altid vidst, at jeg skulle være selvstændig landmand. Jeg har bare ventet på det rette tidspunkt og den rette mulighed, fortæller Torben Rasmussen.
 Torben Rasmussen arbejder i dag som maskinfører hos Haderslev Kommune. Han er uddannet landmand og virksomhedsleder tilbage i 2009. Torben er gift og har to små børn.

 
- Antons gård ligger tæt på vores egen hobbyejendom, så det passer rigtig fint. Så sigt er det selvfølgelig planen, at vi skal flytte ind på gården, men det har vi lidt tid til at planlægge. Det er et stort skridt, og det er jo heller ikke et 8-16 job, så hele familien skal lige vænne sig til tanken, siger Torben Rasmussen.
 
Anton, der ikke længere bor på ejendommen selv, skal efter planen komme og hjælpe med at drive gården fortsat. I løbet af en tre årig periode kan Torben så overtage gården, og købe Anton ud.

- Jeg håber, at Torben stadig har mod på det, når de tre måneder er gået. Det er måske lidt for tidligt at sige noget konkret om det hele. Men det er jo heller ikke overfor mig, han skal bevise sit værd – banken skal også være klar til den tid, siger Anton Jørgensen.

-  For mig er det en rigtig god ordning. Jeg kan ikke stille med så meget kapital, og et traditionelt køb ville være umuligt for mig. Nu får jeg mine egne køer at malke, og følelsen af at være selvstændig. Og samtidig har jeg igennem samarbejdet med Anton en sikkerhed i ryggen. Endelig har jeg mulighed for at lære gården og besætningen godt at kende, fremfor at få nøglerne til en bedrift, jeg ingen kendskab har til. Så det giver en god glidende overgang, forklarer Torben Rasmussen.
 

Læs også