Tag udtørrende midlers virkning med et gran salt
Test af desinfektionsmidler og udtørrende midler under laboratorieforhold viser ofte en bedre effekt, end man kan vise i »det virkelige liv«
I USA og Asien har sygdommen forårsaget pattegrisedødeligheder på op mod 100 procent.
Desinfektionsrådgiver Ove Christoffersen, der er uddannet laborant, og som har mere end 30 års erfaring i branchen, opfordrer dog til, at man ikke lade sig forblænde af sådanne udmeldinger.
- Sådanne udmeldinger bør mange tage med et gran salt, understreger han.
Forskel på laboratorie og stald
Ove Christoffersen tvivler ikke på, at man kan påvise en effekt af diverse udtørrende midler og desinfektionsmidler mod diverse vira og bakterier, når man laver en test i et laboratorie.
- Men det er helt andre forhold, der gør sig gældende i en svinestald, påpeger han.
- Der er aldrig helt rent eller tørt i en svinestald. Og efter devisen, at man »ikke kan desinficere en lort«, er der stor forskel på, om et middel testes mod en virus eller bakterie i et rent laboratoriemiljø, eller om der er en masse fugt, proteiner, fedtstoffer og andre urenheder til stede – ligesom i en stald, som betyder, at midlet har vanskeligt ved at komme i uhindret i direkte kontakt med de vira og bakterier, som midlet skal være med til at bekæmpe, påpeger han.
- Endelig er der jo det faktum, at dyrene hele tiden udskiller vira og bakterier. Det sker jo heller ikke under laboratorieforhold, understreger han.
PEDV skal angribes fra flere sider
Desuden peger desinfektionsrådgiveren på, at lige netop hvad angår PEDV, er der så mange andre tiltag, der skal sættes i værk på én gang for at komme sygdommen til livs.
- Jeg har lige været til et møde i Asien, der handlede netop om PEDV, og der hørte jeg om, hvor utroligt mange forskellige ting, der skal være på plads, for at man over meget lang tid får en vis kontrol over den ekstremt tabsvoldende sygdom. Det er dels immunisering af dyrene, procedurer omkring flytning af dyr, rengøring og meget, meget andet, påpeger han.
- Men hvis der var så god effekt af forskellige udtørrende midler og desinfektionsmidler, som forskellige firmaer har hævdet gennem tiden, så havde vi nok for længst løst problemerne med eksempelvis PRRS og salmonella, siger Ove Christoffersen.
Vigtig udtørring
Et eksempel på hvor vanskelige forhold, som udtørrende midler skal virke under i »det virkelig liv«, er en undersøgelse ved Iowa State University, der viser, at Stalosan ingen effekt har mod PED-virus i svinetransporter. Undersøgelsen blev offentliggjort ved IPVS-kongressen i Mexico i juni 2014.
Modsat har DLG netop udgivet en pressemeddelelse baseret på en laboratorietest ved University og Minnesota, der dokumenterer effekt af Stalosan mod PEDV under laboratorieforhold
Til det har Ove Christoffersen følgende faglige forklaring:
- De udtørrende midler vil naturligvis have en udtørrende effekt i et vådt miljø, og det er angiveligt det, som er forklaringen på effekten. Og udtørring er naturligvis altid afgørende, når man eksempelvis laver en delsanering. Overlevelsestider for diverse mikroorganismer skal man naturligvis også tage højde for.
- På den anden side skal vi huske, hvor ekstremt lidt PED-virus, der skal til for at kunne smitte, så derfor er det ikke sikkert, at man reelt vil kunne spore nogen ændring, selvom et udtørrende middel eller desinfektionsmiddel er i stand til at reducere forekomsten af et virus eller en bakterie.
- Endelig skal man huske de mange forskellige tiltag, der – som allerede nævnt - skal til, for – over længere tig - at få en vis kontrol med PEDV.