Forsikringsselskab: Maskiner og halm – bedst hver for sig

Topdanmark oplever hvert år brande, som er opstået og har udviklet sig kraftigt, fordi maskiner har stået for tæt på den tørre halm.

Når landbrugsmaskinerne skal i hi for vinteren, bliver de ofte parkeret i laden sammen med halmen. Men det er ifølge forsikringsselskabet Topdanmark ikke nogen god ide. Maskiner og halm tæt på hinanden øger nemlig risikoen for brand.

Hvert år oplever Topdanmark brande, som er opstået og har udviklet sig kraftigt, fordi maskiner har stået for tæt på den tørre halm.

- Generelt er vores landmænd gode til at passe på. Men vi ser desværre den type brande hvert år.  Der skal ikke så meget til, når afstanden er lille. En gnist fra batteriet fanger nemt halmen, og opstår der ild i halmen, går det også ud over maskinerne.  Og det kan have store konsekvenser for landmanden,” siger agronom i Topdanmark Svend-Anker Worm, som råder til altid at holde halm og køretøjer hver for sig.

Hvis laden er eneste mulighed
Nogle gange er laden imidlertid den eneste mulighed for at parkere maskinerne i tørvejr. For at minimere risikoen for brand har Svend-Anker Worm et par gode råd, som kan være nyttige at følge:

- Tag batteriet ud af maskinen. Ikke nok med at det minimerer risikoen for brand, det skåner også batteriet, hvis man opbevarer det et sted, hvor der ikke kommer frost.  Desuden skal man feje det område, hvor maskinerne parkeres, rent for halm og andet skidt, siger Svend-Anker Worm. 

Læs også