Endnu er Danish Crowns nye kreaturslagteri ved Holsted ikke helt oppe i fulde omdrejninger, men man nærmer sig.

Hvornår slagteriet når op på de planlagte 900 slagtninger om dagen, kan direktør i DC Beef Lorenz Hansen ikke sige.

- Men lur mig, om vi ikke om et år siger 1.000 slagtninger, siger direktøren.

Lorenz Hansen tøver heller ikke med at kalde kreaturslagteriet for verdens mest moderne af sin slags.

- Med hele den styring og organisation vi har, er vi nu i superligaen. Det er ikke bare at sætte en ko ind i den ene ende – og få kød ud i den anden. For eksempel bruger vi ikke tid på at skubbe kød rundt på slagteriet. Det kører helt af sig selv, forklarer Lorenz Hansen.

Værdifulde produkter

Han peger samtidig på, at man med byggeriet af det nye slagteri sikrer den helt rigtige sortering, så kunderne får lige de varer, som de efterspørger.

- Og så har vi taget et kæmpe skridt i forhold til udviklingen af biprodukter. Man kan bruge flere og flere ting fra dyrene, men det kræver, at vi kan separere tingene. Det kunne vi ikke før, og så bliver det altid laveste fællesnævner – og det er Daka.

Lorenz Hansen forklarer, at biprodukterne giver koncernen mange penge. I stedet for at skulle betale for at slippe af med visse dele af dyret, tjener man nu penge på produkterne. For eksempel bruges brusk fra strubehoveder til gigtpiller.

- Det er en fin værditilvækst. Skal vi sikre de danske leverandører den rigtige pris, skal vi være med på beatet. Vi skal lave alle de ting, der er penge værd.

- 20 ton blod om dagen bliver også til penge, og jeg ser med glæde, at der bliver bygget et nyt biogasanlæg lige ved siden af slagteriet, for de får brug for vores biologiske affald, konstaterer Lorenz Hansen.

Krog med information

Blod og brusk er en ting. Kvalitetskød noget andet. Når et dyr kommer til slagteriet, sidder alle informationer om dyret i kødkrogene. Dermed er alle data fra et dyr med hele vejen rundt – fra start til slut.

- Når alt er kørt ind, er der ingen grænser for, hvad der kan stå. Alle vil gerne vide, hvor kødet kommer fra, når det ligger ved slagteren.

Fyresedler delt ud

Byggeriet af det nye slagteri ved Holsted har også betydet, at Danish Crown har lukket en række andre afdelinger – og udleveret fyresedler.

- Det er aldrig nemt at fyre mennesker. Det skal man kun gøre, hvis det er nødvendigt. Lukker man en afdeling, skal beslutningen være rigtig, for der er mange skæbner. Men vi har haft en udvikling, hvor kvægslagtninger hele tiden er faldet. Og skal der være rentabilitet, må de små afdelinger lukke, fastslår Lorenz Hansen.

Det har kostet i omegnen af 700 millioner kroner at etablere kreaturslagteriet ved Holsted, der har 300 ansatte.