Viking får verdens største Holstein-avlsprogram

VikingGenetics og den nordtyske avlsorganisation NOG danner nu verdens største Holstein-avlsprogram

De to organisationer VikingGenetics og den nordtyske avlsorganisation NOG afprøver i dag hver 180 Holstein-tyre om året. Gennem et nyt samarbejde bliver det nu til 360 tyre årligt og dermed verdens største avlsprogram inden for Holstein.

- Fordelen for Vikings kvægbrugere er endnu større avlsfremgang målt på NTM og dermed højere indtjening til alle nordiske mælkeproducenter med Holstein-køer, skriver VikingGenetics i en pressemeddelelse.

- Genomisk selektion har i forvejen betydet et kvantespring frem i avlen, og det nye samarbejde speeder fremgangen yderligere op, tilføjer organisationen.

Den øgede fremgang kommer fra mere effektiv udvælgelse af de bedste tyre, når Viking og NOG fremover udveksler alle genotyper på de 7.400 tyrekalve, der tilsammen genomisk testes hvert år.

Ikke ekstra omkostninger

Alle 7.400 tyrekalve får beregnet avlsværdital på nordisk NTM-skala, og Viking har adgang til at vælge de allerbedste til avlsarbejdet. Modsat får alle tyre også beregnet tal på tysk skala, og NOG kan vælge de bedste tyre til tyske forhold.

Det nye samarbejde betyder ikke ekstra omkostninger for landmanden, og VikingGenetics og NOG fortsætter med selvstændige avlsprogrammer og separat ejerskab af tyrene.

Læs også