I Danmark testes hver enkelt hønseflok for salmonella hver fjortende dag for at sikre forbrugerne bedst muligt, forklarer L&F.
Tidligere fredag kom det frem, at Fødevarestyrelsen
har givet virksomheden Hedegaard Foods påbud om at trække produkter med
pasteuriserede æg tilbage fra markedet.
Danske æg er dog verdens sikreste, lyder det fra
Landbrug & Fødevarer.
- Med en produktion på rundt regnet én milliard æg om året
er det klart, at vi indimellem vil opleve salmonella, som den vi nu ser i en
hønseflok under Hedegaard Food. Det er takket være vores meget omhyggelige
kontrol, at vi hurtigt, sikkert og i samarbejde med de danske
fødevaremyndigheder kan reagere i denne sag, siger veterinærdirektør i
erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Jens Munk Ebbesen.
Han fortæller, der er ingen andre lande i verden, der
tester så hyppigt som Danmark. Ifølge EU-lovgivningen på området skal der kun
tages gødningsprøver hver 15 uge. Siden 1. oktober sidste år har man herhjemme
testet gødningsprøver fra æglæggende høns hver anden uge.
- Resultatet af den danske salmonellahandlingsplan er, at
vi har formået at bekæmpe, eliminere og sanere os ud af det høje smittetryk,
som vi ser i andre lande. Salmonellahandlingsplanen, der er udarbejdet i tæt
samarbejde med myndigheder og universiteter, sikrer, at sandsynligheden for at
nogen personer skulle blive syge af at spise danske æg, er næsten nul, fordi en
smittet flok vil blive opdaget så tidligt, at meget få æg inficeret med
salmonella vil nå ud til forbrugerne, siger Jens Munk Ebbesen.
Den danske ægproduktion har på linje med Sverige opnået
særstatus i EU på salmonellaområdet. Det er et udtryk for, at Danmark har en af
de allerlaveste salmonellaniveauer i Europa.