Danske æbler bærer frugt

Landets største æbleproducent er fortrøstningsfuld her ved starten af æblehøsten, trods den russiske embargo og måske flere import-æbler.

Forleden berettede Effektivt Landbrug om, hvordan de danske bæravlere nærmest må opgive deres produktion på grund af en stor europæisk produktion og dermed en meget lav afregningspris.


Nu står æble- og pærehøsten for døren, og med russisk embargo på frugt og grøntsager fra Europa, kunne det frygtes, at scenariet måske gentages for de danske frugtavlere.

- Bærrene går til industri, og derfor styres prisen af den europæiske industriafregning. Æbler går derimod til konsum, og med vor nationale præference, hvor forbrugerne har tillid til den danske frugt, og med sorter, som danskerne kender og kan lide, håber og tror vi på, at vi ikke kommer til at se samme uheldige prisudvikling inden for æbler og pærer, lyder vurderingen fra landets største producent og udbyder af danske æbler, Orskov Foods.

 

Polsk pres?

Niels Ørskov Christensen og Bo Møller Andersen, salgsdirektører hos Orskov Foods erkender, at det danske marked kan blive presset fra Tyskland, Italien og ikke mindst Polen, som alene producerer omkring 3 millioner tons, altså over 100 gange den danske æbleproduktion, og hvor en stor del af deres æbler går øst på.

- Men vi håber, at den danske dagligvarehandel og forbrugerne vil holde fast i den øgede fokus og volumen af vore kvalitetsprodukter, siger de, og glæder sig over den megen bevågenhed, de danske dyrkningsformer og behandling af produkterne har, set i forhold til de udenlandske, hvor der anvendes flere pesticider og behandlingsmidler.

 

Stor undersøgelse

- Fra en uventet kant, nemlig i Ekstrabladet, blev her i forsommeren offentliggjort prøveresultater, som klart viste større pesticidrester i udenlandsk frugt. Det samme gør en ny undersøgelse, som offentliggøres i august-nummeret af frugt- og bærbranchens blad, baseret på mere end 10.000 prøver af dansk og udenlandsk frugt og grønt, påpeger Bo Møller Andersen.

Blandt andet fremgår det, at i de 10 ud af 15 afgrøder var det gennemsnitlige indhold af pesticidrester lavere i de danskproducerede end i de udenlandske. Det var i blomme, jordbær, æble, agurk, blomkål, kartoffel, spinat, tomat, løg og porre.

- I dag er det muligt at måle pesticidrester meget detaljeret og i meget små mængder. Det er derfor vigtigt, at der bliver fokuseret på restmængden af det enkelte produkt, og ikke på hvor mange produkter man kan spore. Til trods for at analyserne er dyre, håber vi at der vil blive iværksat endnu flere prøver, og at det såkaldte MRL-niveau (maksimalgrænseværdier for pesticider) bliver mere anvendt fremover, siger Niels Ørskov Christensen.


God normalhøst

Hos Orskov Foods er årets æblehøst netop indledt i den tidlige sort Discovery. I forhold til et normalår er det 8-10 dage tidligere.

Trods sen nattefrost, haglskader og tørke forventes herhjemme en æblehøst på fem procent over normalen og et 15 procent mindre udbytte i pæreplantagerne.

 

 

Læs også