Dansk frugt og grønt indeholder færre rester af pesticider end udenlandsk.

Så klar er konklusionen ifølge Fødevareministeriet, efter at DTU Fødevareinstituttet har sammenlignet indholdet af pesticidrester i frugt og grønt på det danske marked.

- Som forbruger og fødevareminister er jeg stolt af, at resultatet er så entydigt: Dansk frugt og grønt er bedst. Mange forbrugere er bekymrede for pesticidrester i deres fødevarer, og der er det glædeligt, at vi nu trygt kan anbefale dem at vælge danske æbler og tomater. Og vil man være helt fri, bør man stadig vælge økologisk, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) på Fødevareministeriets hjemmeside.

I Fødevareministeriet peger man på, at det er første gang, at der udarbejdes en oversigt, der rangordner frugt og grønt efter indholdet af pesticidrester – herunder forskellen på danske og udenlandske afgrøder.

DTU Fødevareinstituttets rapport er baseret på Fødevarestyrelsens kontrolresultater fra 2008 til 2012 med mere end 10.000 prøver af frugt og grønt.

- Der er flere gode grunde til at gå efter danskproducerede produkter. Ikke alene indeholder de færre rester efter pesticider – man får også vækst og arbejdspladser med i kurven, lyder det fra fødevareministeren.

Ingen af de afgrøder, forskerne har set nærmere på, har et indhold af pesticider, der udgør en sundhedsrisiko. Dette gælder også for de afgrøder, der har det højeste indhold af pesticidrester.

- Der er således stadig masser af gode grunde til at spise både frugt og grønt, uanset om det kommer fra Danmark eller udlandet, konstaterer man hos Fødevareministeriet.