Slut med at kastrere grise uden bedøvelse
- I fremtiden vil forbrugerne kunne sætte tænderne i en kotelet med langt bedre smag i munden, lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen
Ifølge ministeren skal handlingsplanen – der har 22 konkrete initiativer – løfte velfærden for danske svin markant.
- Jeg har fra starten af min ministertid sagt meget klart, at der er behov for et markant løft af dyrevelfærden i de danske svinestalde. Det kommer nu. I fremtiden vil forbrugerne kunne sætte tænderne i en kotelet med langt bedre smag i munden, siger Dan Jørgensen på Fødevareministeriets hjemmeside.
- Vi har fundet en række løsninger på nogle store dyrevelfærdsproblemer som ikke kommer til at gå ud over landbrugets økonomi. Tværtimod viser vi, at dyrevelfærd og hensynet til bundlinjen godt kan gå hånd i hånd. Eksempelvis er det både godt for dyrevelfærden og for landmandens pengepung at flere smågrise i fremtiden vil overleve, og at der ikke skal bruges ressourcer på at kastrere smågrise.
Udløber fra Svinetopmødet
Fra 2018 skal det nemlig være slut med at kastrere grise uden bedøvelse.
- Forbrugerne vil nu få muligheden for at løfte dyrevelfærden, når de vælger koteletter i køledisken. Danskerne kan fremover vælge at sætte tænderne i svinekød, som er blevet sparret den smertefulde kastration. Det forpligter nu alle os dyrevenner til at tage det rigtige dyrevelfærds-valg i supermarkedet, lyder det fra Dan Jørgensen.
Handlingsplanen er en udløber af den erklæring som repræsentanter for landbrug, dyreværnsorganisationer, forbrugere og detailhandel skrev under på ved Svinetopmødet tidligere på året.
Her kan du læse mere om, hvad handlingsplanen indebærer.
I Effektivt Landbrug fredag kan du desuden læse mere om planerne.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.