Frie Bønder: Hemmeligholdelse skader dansk svineproduktion

Det skaber utryghed blandt svineproducenter, hvis MRSA-status ikke oplyses, lyder det fra landsforeningen Frie Bønder – Levende Land

Tidligere på måneden faldt der dom i en sag, hvor to journalister var anklaget for at give oplysninger om MRSA-udbrud i 12 navngivne besætninger. Begge journalister blev dømt til at betale dagbøder samt sagens omkostninger.

Men dommen er uretfærdig, mener man i landsforeningen Frie Bønder – Levende Land. I stedet for at gøre noget ved problemet, går man efter budbringeren, lyder kritikken fra foreningens formand, Hans Jørgen Nygaard fra Dybvad:

- Vi mener, dokumentationen var nødvendig, fordi myndighederne på daværende tidspunkt hemmeligholdt udbredelsen af svine-MRSA. En artikel uden dokumentation ville således ikke være troværdig. I stedet burde dansk landbrug være taknemmelig for, at der er nogen, der oplyser om de alvorlige problemer med spredningen af resistente bakterier.

Ifølge foreningen vejer hensynet til medarbejdernes sundhed tungt – men man mener også, at det skaber utryghed blandt mange svineproducenter ved indkøb af avlsdyr eller smågrise, hvis MRSA-status ikke kendes og oplyses.

- Som forholdene er i dag, er det næsten ikke muligt at opbygge en smittefri besætning, konstaterer man hos Frie Bønder.

- Men der er ikke sket andet, end at skiftende ministre på fødevare- og sundhedsområdet konstant nedtoner og fortier om udbredelsen af MRSA. Senest da det kom frem, at Sundhedsstyrelsen havde hemmeligholdt oplysninger om fire dødsfald, der skyldtes MRSA CC398, siger Hans Jørgen Nygaard.

Alt skal frem

Han vurderer, at hemmeligholdelse ikke er i den danske svineproduktions interesse, og han henviser til den begyndende boykot af dansk svinekød – eksempelvis i Sverige.

- Og jeg frygter, det kun er begyndelsen.

Foreningen forlanger derfor, at alle facts om MRSA CC398 lægges på bordet.

Læs også