- Det er vigtigt, at vi i Danmark går forrest og viser, at man kan drive intensivt landbrug, lyder det fra L&F
Den danske fødevaresektor er klar til at byde ind med
løsninger, når klimaforandringer i de kommende årtier gør det sværere at
brødføde en hastigt voksende verdensbefolkning.
Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer (L&F) som
reaktion på offentliggørelsen af en rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, mandag.
I rapporten konkluderer man blandt andet, at verden står over for alvorlige
problemer med fødevareforsyningen om 30 år, hvis ikke der gøres noget drastisk
ved blandt andet udledningen af drivhusgasser.
- I Danmark har landbrugserhvervet over de seneste 25 år
reduceret drivhusgasudledningerne med 23 procent. I samme periode er
produktionen steget markant, lyder det fra L&F.
Og direktør i L&F Flemming Nør-Pedersen er ikke i
tvivl om, at det er bæredygtig, intensiv produktion, der skal løfte Danmark i
fremtiden:
- Det er vigtigt, at vi i Danmark går forrest og viser, at
man kan drive intensivt landbrug, samtidig med at man har en høj
miljøbeskyttelse. Vores know-how i Danmark på dette område er unikt, og det er
viden, vi skal dele med resten af verden, så fødevareforsyningen i fremtiden
kan klare presset fra den stigende verdensbefolkning. Men det kræver, at den
danske regering tør tage et opgør med den forældede miljøpolitik.
Flemming Nør-Pedersen peger på blandt andet en målrettet
miljøregulering, smidigere sagsbehandling hos det offentlige og bedre
lånemuligheder som vigtige skridt i forhold til at følge med verdens
efterspørgsel efter fødevarer.
- Danmark kan naturligvis ikke brødføde hele verden. Men
vi kan bidrage med flere brikker til det puslespil, der skal lægges, hvis
verdens befolkning skal mættes de kommende årtier.