Kommission: Konkurrencen skal styrkes

Produktivitetskommissionen anbefaler, at politikerne sætter ind på tre områder

Produktivitetskommissionen fremlægger mandag sin slutrapport med forslag, der skal bidrage til at bringe den danske produktivitet op på niveau med de bedste lande.

Og kommissionen anbefaler, at politikerne sætter ind på følgende tre områder:

- Styrk konkurrence, dynamik og internationalisering.

- Styrk kvaliteten af uddannelserne og deres værdi for arbejdsmarkedet.

- Skab gode rammer for nye løsninger og effektivitet i det offentlige.

Ifølge Produktivitetskommissionen vil det kræve en vedvarende indsats over en bred front, hvis den danske produktivitet skal tilbage på sporet – og der findes ingen snuptagsløsning.

- Den danske produktivitet har tabt terræn siden midten af 1990’erne med en vækst på under én procent. Det er lavt sammenlignet med mange andre vestlige lande, og det har store omkostninger for danskernes velstand og velfærd. Udviklingen kan vendes, men der er brug for en ambitiøs og vedvarende indsats over en bred front, siger formanden for Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen, i en pressemeddelelse.

- Hvis kommissionens anbefalinger bliver fulgt, er det realistisk at nå det politiske mål om at hæve BNP med 14 milliarder kroner i 2020 gennem tiltag, der styrker produktiviteten i den private sektor, og at løfte produktiviteten i den offentlige sektor svarende til 12 milliarder kroner. På længere sigt vil effekterne være væsentligt større.

Slutrapporten indeholder 25 primære anbefalinger og mere end 100 konkrete forslag.

Rapporten kan læses her.

Læs også