Levende hegn tæller ikke med

Regeringen har besluttet, at levende hegn ikke tæller med i de miljøfokusarealer, som skal findes, når ny landbrugsreform skal implementeres

EU’s landbrugsreform, der løber frem til 2020, er nu klar til at blive rullet ud i Danmark. Regeringen fastlagtde i går, hvordan den vil udfylde den ramme, der blev besluttet i sommer.

Eller det vil sige det meste af det.

Regeringen venter med varm kartoffel

Ifølge Landbrug & Fødevarer er det mest bemærkelsesværdige i det som regeringen besluttede i går, at levende hegn ikke kan tælle med, som miljøfokusareal.

Danske landmænd, der har et dyrket areal på over 15 hektar og ikke er økologiske producenter, skal således etablere såkaldte miljøfokusområder på 5 procent af deres dyrkede areal. Områderne kan for eksempel. være efterafgrøder og randzoner, men altså levende hegn tæller altså ikke med.

- Når landmænd har plantet brede levende hegn og lagt jord ud til vildtpleje, alt sammen af hensyn til miljøet, hvorfor tæller det så ikke som miljøfokusareal? Det er jeg helt uforstående overfor, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.

I går blev det også besluttet, at  at hæve hektarkravet for landbrugsstøtte. Hvor man før skulle have to hektar landbrugsjord for at få landbrugsstøtte, skal man nu have fem hektar. En beslutning L&F-formanden også kritiserer.

Det øgede hektarkrav kommer til at koste små bedrifter dyrt. De små bedrifter er vigtige for landkommunerne, da de er med til at skabe liv og fastholde befolkningen på landet, så det er meget problematisk, at de ikke længere kan få støtte, siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarers formand er på den anden side glad for, at der i aftalen er en ordning for unge landmænd, som kan modtage ekstra støtte. Desværre, mener han, er der et loft på støtten på 45.000 kroner.

Læs også