Nedlagt forening donerer 50.000 kroner til BL

Bræmmeforeningen har nedlagt sig selv, og formuen på i alt 50.000 kroner blev fredag officielt doneret til Bæredygtigt Landbrug

- Jeg er dybt taknemmelig – det er donationer som denne, der gør det muligt for os at videreføre vores arbejde med retssager imod den danske stat.

Det var en tydeligt taknemmelig direktør for Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, som fredag på Bygholm Park Hotel, Horsens, fik overdraget 50.000 kroner fra Bræmmeforeningen (Foreningen Til Fremme af Respekten for Grundloven).

Donationen udgør hele foreningens formue og markerer samtidig, at foreningen har nedlagt sig selv.

 

Grundloven skal respekteres

Ifølge foreningens formand Johannes Jensen er det helt oplagt, at foreningens midler går til Bæredygtigt Landbrug.

- Vi kan ikke acceptere, at staten fjerner vores grundlovssikrede grundlag for at drive landbrug i Danmark, nemlig vores jord. Det var det, der skete, da kravet om 2-meter bræmmer blev indført i slutningen af 1990’erne – og det var kampen imod disse, vi byggede foreningen på.

- Grundprincippet om, at ejendomsretten er ukrænkelig, og at vi har ret til at dyrke vores egen jord, står vi fast på, og Bæredygtigt Landbrugs kamp for landbruget falder godt i tråd med den kamp, vi har kæmpet. Derfor er det oplagt, at vores midler doneres til Bæredygtigt Landbrug, lyder det fra Johannes Jensen, Galten, der tog initiativ til at oprette foreningen tilbage i 1999.

Kæmpede mange kampe

Bræmmeforeningen kæmpede fra 1999 og fremefter en intensiv kamp for at få afprøvet gyldigheden af kravet om 2-meter bræmmer. Men sagen blev tabt i det danske retssystem.

- Efter det danske retssystem blev sagen sendt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Vi har endnu ikke fået en afgørelse på sagen herfra, siger Johannes Jensen.

Men nu vil sagen igen få ny opmærksomhed.

- Den er en spændende sag. Grundarbejdet er allerede lavet af Bræmmeforeningen, og nu følger vi helt sikkert op på ved hjælp af vores egne jurister, lover BL-direktør Vagn Lundsteen.

 

Donationer er afgørende

Bæredygtigt Landbrug har i løbet af de sidste to år modtaget donationer på 3,5 millioner kroner.

- Det er vi dybt taknemmelige over. Det er dyrt og krævende at køre retssager imod staten – og i 2014 har vi rundet 10 millioner i udgifter på retssager. Men det er helt nødvendigt at gøre det, og derfor har vi valgt Danmarks bedste advokat til at føre sagerne for os, siger han.

Ud over de 50.000 kroner, som doneres via den nedlagte forening, så bidrager Johannes Jensen personligt med yderligere 10.000 kroner, som ved samme lejlighed doneres til Bæredygtigt Landbrug.

Læs også