System skal advare om nye sygdomme

Et forskningsprojekt skal samle og undersøge data over sygdomme i landbruget. Målet er et system, der kan advare om udbrud af nye sygdomme

DTU Veterinærinstituttet står i spidsen for et forskningsprojekt, der skal samle og undersøge data over sygdomme i landbruget.

Blandt målsætninger er at etablere et system, der kan advare om udbrud af nye sygdomme.

- Projektet går ud på at få ekstra værdi ud af nogle af de data om sygdomme i landbruget, der alligevel allerede bliver indsamlet løbende. Vi starter med de diagnostiske data på svin, der findes hos DTU Veterinærinstituttet og Videncenter for Svineproduktion, siger seniorforsker i Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet Tariq Halasa i et nyhedsbrev.

Han forklarer, at man med tiden ønsker at inddrage data fra flere laboratorier – og også på kvæg:

- Målet er blandt andet at udvikle et early-warning system, der kan overvåge for de forskellige parametre i de mange data, der løbende kommer ind. Håbet er eksempelvis, at systemet tidligt kan advare om, at der foregår et eller andet i besætningerne i Nordjylland, som der bør ses på.

- På den måde kan sygdomsudbrud bliver bekæmpet så hurtigt og så effektivt som muligt, hvilket er afgørende for både dyrevelfærden, antibiotikaforbruget, produktiviteten, landbrugets økonomi og eksporten.

DTU Veterinærinstituttet oplyser, at arbejdet udføres i samarbejde med Fødevarestyrelsen, Videncenter for Svineproduktion samt Landbrug & Fødevarer.

Læs også