Populær energipil på Sjælland
Der er gode muligheder for afsætning af energipil, da en række kraftvarmeværker i København og Nordsjælland aftager flis
Siden sidste år har en gruppe nordsjællandske landmænd tilplantet omkring 50 hektar med energipil, og på det øvrige Sjælland er der også tilplantet betydelige arealer.
En af de rådgivere, der beskæftiger sig med piledyrkning, er planteavlskonsulent Henrik Fredsgaard Larsen, Agrovi.
Han slår fast, at der er gode muligheder for afsætning af energipil. En række kraftvarmeværker i København og Nordsjælland aftager nemlig flis, og flere er ved at konvertere til flisfyring, så de blandt andet kan fyre med energipil.
En af de nordsjællandske landmænd, der har kastet sig over dyrkning af energipil, er Hans Henrik Fredsted, Sauntegaard, Saunte ved Hornbæk. Den 29. maj i år plantede han 11 hektar til med to forskellige sorter af pil, der er specielt velegnede til energiproduktion.
Meget våd jord
- De 11 hektar, som jeg har plantet energipil i, er meget våd jord, som er meget besværlig at drive med traditionelle landbrugsafgrøder, og som derfor har ligget brak i en årrække, fortæller Hans Henrik Fredsted.
- Ved at tilplante denne type jord med energipil slår jeg to fluer i ét smæk. Jorden holdes i drift, og samtidig forøges ejendommens naturværdi. Vi har sørget for lysninger inde i pilebeplantningerne, blandt andet af hensyn til vildtet, tilføjer han.
Hans Henrik Fredsted regner med en salgsindtægt på cirka 1.000 kroner pr. hektar. Hertil kommer EU-tilskuddet på 2.200 kroner pr. hektar. Endelig har han valgt at bekæmpe ukrudtet i energipilen ved strigling i et stedet for sprøjtning, hvilket udløser et ekstra tilskud på 820 kroner pr. hektar.