L&F: Holgers konklusion er ikke dækkende

Landbrug & Fødevarer kritiserer, at undersøgelser for første og andet kvartal i år ligger til grund for hele 2012

Fredag offentliggjorde Skatteministeriet rapporten »Status over grænsehandel 2012«. I den forbindelse udtalte skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at grænsehandlen udvikler sig stabilt og er på linje med, hvad regeringen havde forventet.

Landbrug & Fødevarer mener imidlertid ikke, at konklusionen er dækkende. Herfra peger man på, at undersøgelsen bygger på internetbaserede interviewundersøgelser for første og andet kvartal i år, som er lagt til grund for hele 2012.

Hos Landbrug & Fødevarer anser man det derfor som sandsynligt, at rapporten ikke viser den fulde effekt af fedtafgiften.

- Med en dansk fedtafgift og en dansk moms på 25 procent – mod en tysk moms på syv procent – er der skabt en betydelig prisforskel landene imellem. Det betyder dels, at grænsehandlen vokser, og dels at danskerne nu ikke længere går særskilt efter tobak, slik og spiritus, lyder det fra Landbrug & Fødevarers erhvervspolitiske direktør, Lone Saaby.

- Fedtafgiften har i den grad slået fødevarer som kød, ost og smør fast som en grænsehandelsvare, tilføjer hun.

I rapporten fra Skatteministeriet hedder det blandt andet, at de foreløbige tal tyder på, at effekten på grænsehandlen af fedtafgiften har været begrænset.

Den udlægning køber Landbrug & Fødevarer ikke.

- Vi kan se en klar stigning i antallet af danskere, der kører over grænsen. Inden fedtafgiftens indførelse var det hver tredje dansker, der havde grænsehandlet. Nu er det hver anden, viser to spørgeundersøgelser, som vi har foretaget, henholdsvis før og efter fedtafgiften, siger Lone Saaby.

Læs også