Finansiering bremser økologiske ægprojekter

Trods stor stigning i salget af økologiske æg, har danske landmænd svært ved at få lov til at etablere økologisk ægproduktion

Salget af økologiske æg er steget markant i de senere år, og Videncentret for Landbrug vurderer, at der er brug for 50.000 flere hønepladser.

Interessen for at kaste sig ud i økologisk ægproduktion er da også stor blandt både økologiske og konventionelle landmænd. Det oplyser Videncentret for Landbrug. Alligevel er der en række faktorer, der sætter en kæp i hjulet for mange landmænd.

- En forudsætning for at få finansieret sit projekt er enten, at man har en meget stor egenkapital eller at man i en eksisterende produktion har bevist, at man hører til blandt de dygtigste producenter. I øjeblikket er der faktisk landmand, der ønsker at gå i gang, og har opnået myndighedstilladelser, men som ikke kan få finansieret projektet, siger konsulent Niels Finn Johansen fra Videncentret for Landbrug, Fjerkræ.

Myndighedstilladelserne tager også tid. Niels Finn Johansen peger på, at det tager et års tid at få en miljøgodkendelse på plads og endnu et halvt år at få bygget en stald til formålet.

Læs også