Videncentret: Lokale løsninger er vejen frem

Statusrapport lægger op til en mere intelligent miljøregulering, vurderer Videncentret for Landbrug

Det er godt takter, når Natur- og Landbrugskommissionen i deres nye statusrapport lægger op til en mere intelligent miljøregulering, hvor der skal ses på flere lokale løsninger – i stedet for ensartede regler – for at forbedre vandmiljøet.

Sådan lyder det fra Videncentret for Landbrug, efter at Natur- og Landbrugskommissionen onsdag fremlagde sin statusrapport, hvori den kommer med en række anbefalinger til løsning af nogle af de udfordringer, som landbruget står overfor.

Ifølge Videnscentret lægger kommissionen op til markante ændringer af miljøreguleringen. De generelle miljøregler som i dag gælder for alle landbrugsbedrifter i Danmark skal erstattes af mere individuelle og målrettede reguleringer.

Og det er en metode som Videncentret for Landbrug allerede har erfaringer med.

- Vi har i flere projekter undersøgt, hvordan man ved hjælp af forskellige værktøjer som eksempelvis minivådområder og drænfiltre kan målrette og forbedre vandmiljøet i forskellige dele af landet, lyder det fra Carl Åge Pedersen, der er direktør ved Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

- Herigennem kan vi se, hvor vigtigt det er at målrette løsningerne til bestemte lokalområder i stedet for bare at bruge de samme værktøjer over hele landet. Ved at differentiere indsatsen opnår vi de bedste resultater for vandmiljøet, vurderer han.

Læs også