Fra æblerest til hesteguf på Falster

Guldborgsund Frugt har netop udviklet tre unikke foderprodukter til heste og udnytter nu hele æblet.

Det kan ikke overraske nogen, at de producere dejlig æblemost hos Guldborgsund Frugt på Falster, men nu har virksomheden taget skridtet videre. Den overskydende rest fra æblerne bliver nu anvendt som godbidder og foder. 

Æblerne presses for at lave most kaldet »Pure Apple Energy«, frugtkødet tørres for at lave »Pure Apple Crunch« og den groveste og fineste del af det tørrede materiale blandes med 25 procent hvedeklid (et fiberholdigt bindemiddel red.) og presses til »Pure Apple Goodies«, som sågar er blevet stemplet lommefaste. Arbejdet med de tre nye produkter tog fart sidste år, og har flere anvendelsesmuligheder.

 

Ren energi

- Mange ryttere blander most i hestens drikkevand, når de skal til stævne, dyrskue eller under transporten. Og det er ikke noget nyt trick. Man hæler også most i drikkevandet for at lokke hesten til at drikke, og dermed sørge man for at dyret ikke dehydrerer, ligesom det kan hjælpe på smagen, når hesten skal indtage medicin, og så er det da en ren energibooster, forklarer driftsleder hos Guldborgsund Frugt Jes Henrik Jensen.

- Sidste efterår fik vi så ideen til at bruge vores egen pulp i stedet for at få det afhentet af en lokal landmand, som giver det til sine kreaturer. Hestene er jo vilde med æblerne – også i denne form vi nu har lavet. De forskellige råd og tricks, man har brugt indenfor hestebranchen, men æbler ville vi derfor prøve med vores eget produkt. Den pulp der blev til overs brugte vi jo ikke, fortæller han.

Og frugten fra Guldborgsund Frugt er også i denne form ubehandlet. Det er ren natur.

- Æblerne i denne form kan hjælpe med at stabilisere hestens fordøjelse. Vi kan ikke bevise det, men vi har hørt om flere hesteejere, som siger at vores produkt hjælper mod kolik, som nogle heste lider af, men det kan vi selvfølgelig hverken garantere eller videnskabeligt bevise. Det er dog tankevækkende, fortæller salgschef Birger Skov-Hansen fra Guldborgsund Frugt, og han understreger:

- Vores æbler er fuldstændig rene og produkterne er ikke tilsat konserveringsmidler, tilsætningsstoffer eller vitaminer. Nu har vi lavet en prøveproduktion sidste efterår og vi har produceret 8.000 liter »Pure Apple Energy«. Men vi er klar til at producere yderligere 30.000 liter, hvis det skulle være nødvendigt.

 

USA og Dubai

Der bliver i øjeblikket arbejdet på at bygge et netværk af grossister op, og virksomheden deltager samtidig ved flere ridestævner, hvor man har mulighed for at erhverve sig de nye både goodies, saft og crunch variationerne, og også udlandet har øje for godbidderne.

- Vi har en forespørgsel fra et rytteri i Dubai, og så er der blevet leveret vareprøver til en i USA. Denne forbindelse har flere spændende kontakter, blandt andet til det store Kentucky Derby, hvor rigtig mange fagfolk indenfor hesteverden deltager.

- Vi er ude kort sagt med antennerne overalt både i ind- og udland. Og prøver ad hoc at finde de rette kanaler, hvor vi bedst kan skabe opmærksomhed omkring det arbejde, som begyndte som et lille eksperiment, siger Birger Skov-Hansen.

 

På rette spor

På længere sigt drejer arbejdet sig også om at værdiforøge et i forvejen godt brand, som i dag blandt andet sælger æblemost til Kina. Og hele den side af forretningen falder ikke på plads fra den ene dag til anden.

- Der kan nemt gå et par år, før vi ser et fornuftigt resultat, men vi er dog fortrøstningsfulde og meget tålmodige, for vi har allerede fået flere positive tilkendegivelser, og det siger noget om, at vi er på rette vej, slutter driftsleder Jes Henrik Jensen.

Læs også