Gjerskov til biogasfolket:

Fødevareministeriet genåbner for en tilskudsordning til etablering af biogasanlæg. Foruden tilskuddet på 245 millioner i år skal en afregningspris på 1,15 kroner pr. kWh give landbruget blod på tanden.

- Vi politikere har leveret varen. Nu er det jeres tur.

Så klart var budskabet fra fødevareminister Mette Gjerskov til biogasbranchen, der i går havde inviteret ministeren til Hashøj Biogas i Dalmose på Vestsjælland.

- Energiforliget har sikret, at I får 1,15 kroner pr. kWh. Det er mere, end jeg havde turde håbe på. Og mere, end I selv havde troet. Er vi enige om det, lød det fra Mette Gjerskov, da hun efter en rundvisning på værket havde et uformelt møde med en række biogasfolk med formanden for Brancheforeningen for Biogas, Aksel Buchholt, i spidsen.

- Vi er enige med ministeren i, at nu skal der leveres fra vores side. Og det tror vi på, vi kommer til, pointerede formanden efterfølgende over for Effektivt Landbrug. 

Seks-syv nye anlæg
Ministeren har nu genåbnet en tilskudsordning til etablering af nye biogasanlæg i Danmark på 245 millioner kroner her i 2012. Mette Gjerskovs ambition er, at fundamenterne til seks-syv nye biogasanlæg dermed støbes i år.

Og det handler ikke kun om grøn energi.

- Tv-kampagner løser ikke landbrugets store imageproblem - stanken. Her ser jeg biogas som en del af løsningen. Og vi har store forventninger til jer. Det kan jeg ligeså godt sige. I skal simpelthen levere varen nu, gentog hun.

Biogasformand Aksel Buchholt appellerede i den forbindelse til, at ministeren laver to ansøgningsfrister. Den første 15. august og den anden 15. november. Ellers forudser han, at nogle projekter vil strande på grund af tidspres. Ministeren noterede sig ønsket og lovede at kigge på det.

Led i grøn omstilling
Mette Gjerskov understregede, at regeringen vil have en grøn omstilling af landbruget. Og at satsningen på biogas er også et led i den proces.

- Vi har netop vedtaget et bredt energiforlig, og nu skal der smedes, mens jernet er varmt, så vi kan få skabt vækst og grønne arbejdspladser på landet. Alt for længe har ingen turde binde an med at etablere nye biogasanlæg på grund af den økonomiske usikkerhed. Med den hævede afregningspris, og de 245 millioner i tilskudsordningen serverer vi nu en gulerod, der er til at få øje på, lød det fra fødevareministeren i går i Dalmose.

Læs også