L&F: Alt for mange fejl i randzonekort

Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Henrik Frandsen, finder det bekymrende, at der er så mange fejl i de randzonekort, som NaturErhvervstyrelsen i denne uge har offentliggjort.

Ifølge Landbrug & Fødevarer så oplevede man i går telefonstorm fra landmænd, der var utilfredse med de kort over de vandløb og søer, som forventes at blive omfattet af lov om randzoner, som NaturErhvervstyrelsen offentliggjorde mandag eftermiddag, og som ville have organisationen til at gribe ind.

Kortene er således fyldt med fejl, og vandløb der ikke eksisterer, er medtaget. En af de landmænd der har oplevet fejl er Henrik Frandsen, der også er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- På én af mine ejendomme der er det helt galt. Jeg vil tro, at en tredje eller en fjerdedel af de vandløb, som der er udpeget, hvor der skal være randzoner, de eksisterer ikke i virkeligheden, siger han.

Vejledende kort
Fra NaturErhvervstyrelsens side har man i forbindelse med, at man offentliggjorde kortene mandag og lagde dem ud på sin hjemmeside understreget, at der er tale om foreløbige og vejledende kort. Ifølge Henrik Frandsen er det hele dog alligevel bekymrende.

- Der kommer til at være et kæmpe arbejde med at få de vandløb udpeget, som skal være med, og hvilke der ikke skal være med. Det kan jeg kun forestille mig bliver et kæmpe arbejde for dem, siger Henrik Frandsen og fortsætter:

- Jeg tror, at den opgave er så stor, at den bliver vanskelig at løse, sådan at vi 1. september (her forventes loven om randzoner at træde i kraft, red.) kan have nogle kort at stole på. Jeg kan godt forestille mig, at det her bliver en kamp fra bræmme til bræmme, lyder det fra viceformanden, der forklarer, at mange landmænd selvfølgelig vil forsøge at få så få vandløb med som muligt.

Viceformandens råd til alle landmænd er nu, at man skal sørge for at gå ind at tjekke, hvordan kortet med randzoner ser ud i forhold til ens egen ejendom.

- Og så vil vi fra Landbrug & Fødevarer kraftigt gøre NaturErhvervstyrelsen opmærksom på, at det her altså er meget mangelfuldt. Så må de jo så sætte en proces i gang, så vi får rettet alle de her fejl, lyder det fra Henrik Frandsen.

Skal nok forbedres
NaturErhvervstyrelsen vendte i går ikke tilbage på Effektivt Landbrugs henvendelse. Til Landbrugsavisen.dk siger kontorchef i NaturErhvervstyrelsen, Peter Ritzau Eigaard dog, at kortet kun skal ses som foreløbigt og vejledende, og kun er offentliggjort efter ønske fra landbruget til Plantekongressen, så man kan se, hvor styrelsen er i arbejdet.

Senere på året åbner NaturErhvervstyrelsen op for en høringsproces, hvor man kan melde ind, hvis man finder fejl, så inden 1. september er kortet forbedret, lyder det fra kontorchefen.

Læs også