Landmand kritiserer svinedyrlæges antibiotika-udfald

Svinedyrlægernes formand, Kristian Viekilde, taler mod bedre vidende, når han i medierne ytrer ønske om flere besøg i staldene, mener svineproducent Torben Povlsen. Det er mere nuanceret end som så, pointerer dyrlægen.

- Kristian Viekilde taler mod bedre vidende, og det klæder ikke dyrlægerne at forsøge at drive fagforeningspolitik på et forkert grundlag, lyder kritikken fra svineproducent Torben Povlsen, Ledstedlund ved Frørup på Fyn.

Det sker i kølvandet på, at Kristian Viekilde, der er formand for de danske svinedyrlæger, har udtalt, at han og hans kolleger bør komme oftere - omkring hver fjerde uge - i danske svinebesætninger. Det med begrundelse om, at den medicinske behandling nogle steder ikke foregår korrekt, og at landmanden eksempelvis er »kommet til at bruge den forkerte slags antibiotika, eller behandlingen er foregået over for lang tid«.

- Kristian Viekilde er partner i en større dyrlægevirksomhed, der kommer i besætninger i udlandet, så det ville klæde ham meget mere at fortælle, hvordan tingene foregår dér, og hvor meget bedre vi gør det herhjemme, siger svineproducenten.

Flere nuancer
Kristian Viekilde understreger, at sagen er mere nuanceret end som så.

- Jeg har ikke forsøgt at skære alle over én kam. Tvært imod, siger han og pointerer, at han i medierne har rådet forbrugerne til at købe dansk kød i stedet for udenlandsk, og rost landbruget for at reducere forbruget af antibiotika.

- Det handler desværre ikke bare kun om mængde, men også hvordan det bruges, påpeger han og tilføjer:

- Som formand for svinedyrlægerne kan jeg ikke sidde overhørig, at 90 procent af danske svinedyrlæger oplever, at de har fået mindre føling med, hvad der sker i besætningerne, efter der er skåret ned på besøgsfrekvensen.

Læs også