Tre milliarder kroner skal få landbruget ud af kreditklemmen

vækstminister Ole Sohn (SF), da han præsenterede den nye vækstpakke, der blandt andet skal hjælpe landbruget ud af kreditklemmen.

Landbrugets finansieringsinstitut, der forkortes LFI.

Sådan hedder det nye selskab, som nu skal etableres så hurtigt som muligt, og som skal hjælpe med at få landbruget ud af den kreditklemme, som erhvervet i øjeblikket for en stor dels vedkommende befinder sig i.

Forligspartierne bag Finansiel Stabilitet, som er alle partier undtagen Enhedslisten, blev således i går, efter forhandlingerne brød kortvarigt sammen torsdag, enige om en aftale til en ny vækstpakke, som i visse kredse også uofficielt er døbt Bankpakke 5.

LFI er stiftet, forklarer forligsparterne i aftaleteksten, fordi, at mange landbrug i dag har vanskeligt ved at opnå finansiering af nye aktiviteter. Dertil kommer, at Finansiel Stabilitet ikke har kunnet afsætte de overtagne, levedygtige landbrug til andre pengeinstitutter.

Burde ikke have været der
- En stor del af de landmænd, der er havnet i Finansiel Stabilitet burde aldrig have været der. De er der kun, fordi deres pengeinstitut gik ned, forklarede erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i går, da han præsenterede pakken ved et pressemøde.

Han forklarede, at Finansiel Stabilitet pr. definition er en afviklingsforretning, hvilket betyder, at de levedygtige landbrugsbedrifter, som befinder sig i selskabet, bliver ramt af et højere renteniveau, og ikke får mulighed for den tilstrækkelige tilførsel af kapital.

- Set med samfundets øjne har vi alle sammen en interesse i at få flyttet de levedygtige landbrug væk fra Finansiel Stabilitet og over i et nyt selskab, som kan være med til at udvikle landbrugene frem for at afvikle dem, sagde Ole Sohn.

Samtidig får den række af pengeinstitutter, der har en kraftig eksponering over for landbrugsområdet også muligheden for at benytte sig af LFI, og flytte nogle af sine kunder over i det nye selskab.

Er i gang med at danne selskabet
Ifølge Ole Sohn er man allerede i gang med inddragelsen af den finansielle sektor, Landbrug & Fødevarer, DLR Kredit og Finansiel Stabilitet i forbindelse med at komme frem til en model.

Det er vurderingen, at LFI skal som udgangspunkt skal have en basiskapital på cirka. 300 millioner kroner, hvilket betyder, at der er mulighed for at finansiere lån for tre milliarder kroner til landbruget.

- Det er vores vurdering, at det vil kunne bidrage til, at vi kan se de begyndende lyspunkter, som der trods alt er for landbruget, med stigende afregningspriser og bedre eksportmuligheder, lød det fra Ole Sohn, der i det hele taget betragtede dagen i går, som en stor dag for alle.

Læs også