Aktie-optur godt nyt for landbrugspriser

Der strømmer nu flere penge ind på de finansielle markeder, end der bliver trukket ud. Og det er godt nyt for landbruget, pointerer markedsekspert Palle Jakobsen, agrocom.dk.

Aktiekursudviklingen i december og januar viser, at pengestrømmen er vendt. Markedspladsen tilføres således flere penge, end der trækkes ud.

Ifølge markedsekspert Palle Jakobsen, agrocom.dk, er det noget, danske landmænd skal glæde sig over. Også selvom de måske ikke selv handler aktier.

- Udviklingen på aktiebørserne er nemlig en god indikator for, om investorerne er parate til at øge risikoen, eller om de er på vej i sikker havn. Nu bliver der atter skruet op for risikoen, og det kan øge interessen for at investere i råvarer med stigende priser på energi og afgrøder med mere til følge, pointerer han i dagens markedskommentar i den trykte udgave af Effektivt Landbrug.

Sammenfald mellem stigninger
Palle Jakobsen forklarer, at den førte pengepolitik i en række lande dybest set handler om, at der bliver pumpet meget store summer ud på de finansielle markeder til en meget lav rente, som investorer kan låne stort set gratis i nationalbankerne.

- Der er tendens til sammenfald imellem aktiekurserne og eksempelvis priserne på skummetmælkspulver. Og man ser ofte stigende priser på oksekød i de perioder, hvor aktierne går i vejret.

- Udviklingen på aktiebørserne i den seneste periode kan således få positiv betydning for priserne på landbrugsprodukter i løbet af 2012 og 2013, vurderer Palle Jakobsen, der tilføjer, at flere aktieindeks er brudt gennem prisniveauer, der gør, at nedturen i 2011 er et overstået kapitel.

Læs også