Bekymret over salg af Daka

Dakas bestyrelse har valgt at afgive den bestemmende indflydelse af selskabet til den tyske Saria-koncern. Det vækker bekymring hos husdyrproducenter.

Den tyske Saria-gruppe og Daka meddelte i går, at Saria efter årsskiftet vil overtage en andel på 51 procent af Daka.

En hensigtsaftale herom blev offentliggjort for nogle måneder siden, men nu foreligger der en endelig aftale om transaktionen, der dog afventer godkendelse fra konkurrencemyndighederne, skriver de to selskaber i en meddelelse.

Vækker bekymring
Salget af majoriteten af Daka vækker bekymring hos husdyrproducenter, der er afhængige af at komme af med døde dyr:

Svineproducent Niels Christian Borup, Dronninglund, er rystet over, at kontrollen med Daka nu overlades til en udenlandsk virksomhed.

Han har altid set danske primærproducenters kontrol over Daka som en risikostyring af sin bedrift, der har betydet, at han altid har kunnet komme af med sine døde dyr.

Bekymringen deler han med hele Danske Svineproducenters bestyrelse, og formand, Henrik Mortensen.

- Jeg er bekymret for, om vi stadig har sikkerhed for, at danske landmænd kan opfylde dansk lovgivning, når vi skal af med vores døde dyr, men det går jeg da ud fra, at der er taget højde for, siger Henrik Mortensen.

Hvorfor afgive bestemmelse?
Både Niels Christian Borup og Henrik Mortensen undrer sig over, at man fra dansk side har valgt en 49/51-fordeling i tysk favør.

- Man kunne have valgt selv at beholde de 51 procent og derved have beholdt bestemmelsesretten over Daka. Hvorfor har man ikke det, spørger Henrik Mortensen.

- Hvad sker der nu med prisdannelsen, når Daka bliver en del af en udenlandsk virksomhed, der stort set opnår monopol i Nordeuropa, og hvor vi ikke længere har bestemmende indflydelse, spørger formanden.

Henrik Mortensen frygter desuden for smitterisikoen, hvis der nu skal køres døde dyr op igennem Danmark fra Tyskland, for at udnytte Dakas kapacitet bedre.

- Kan vi eksempelvis alle sammen tvinges til at investere i kølebrønde, så Daka kan afhente med længere interval, spørger han videre.

Læs også