Samarbejde om fodervogn med stor kapacitet

Arbejdet med at blande og flytte færdigfoder til svin er blevet lettere hos svineproducent Flemming Larsen ved Horsens, der sammen med Go Gris er gået sammen om en ny HM-vogn fra Horsens Maskiner, der med ekstra lang tømmesnegl kan aflæsser i siloer.

Horsens Maskiner A/S står selv for produktion og salg af den store HM sneglevogn, der med en lasteevne fra 25 til 35 m3 hører til blandt de store modeller. Og forlænger man tømmesneglen fra standard på 2,75 - 4,50 meter til 5,5 meter gør det den i stand til at aflæsse i høje siloer.

Og det er præcis hvad den gør hos svineproducent Flemming Larsen, der er gået sammen med Go Gris om en ny HM 20/25 sneglevogn fra Horsens Maskiner A/S.  Vognens kapacitet er 25m3/20 ton, men den fås også i en mindre 14 ton/15 m3 samt en større 30 ton/35 m3 udgave.

Niels Bloch Andersen, Horsens Maskiner A/S, fremhæver desuden en række andre ting ved vognen. Herunder bundspjæld under snegl for tømning og rengøring, højdejusterbare tømmesnegl. I høst anvendes vognen ligeledes til frakørsel af korn fra mejetærskeren.

- Vognen har en speciel undervogn med en blød hydraulisk affjedring, og kræver en traktor på 200 hk og opefter for at trække vognen, forklarer Niels Bloch Andersen, der mener vognen er oplagt i forbindelse med hjemmeblandet foder, hvor den med sin funktion blot gør det nødvendigt at have ét blandeanlæg på en af ejendommene.

Store besparelser
Netop den store kapacitet og hurtige aflæsningstid var vigtigt for svineproducent Flemming Larsen, da han skulle vælge, hvilken sneglevogn han skulle vælge til sin besætning på 700 søer plus 7 - 30 kg grise og slagtesvin. En vogn han har valgt at gå sammen med Go Gris om.

- Med den store kapacitet og hurtige aflæsningstid kan jeg flytte foder på blot en halv dag, forklarer Flemming Larsen, der selv har sin svineproduktion fordelt på to ejendomme.

Men det er især i forhold til alternativet til HM-vognen, at Flemming Larsen ser besparelsen. Alternativet ville jo være et blandeanlæg på hver af ejendommene, forklarer Flemming Larsen. Vognen levere i dag foder til 4 ejendomme i en radius af 5 kilometer.

Den nye HM-vogn kan ses i aktion i forbindelse med arrangementet ”Åben Foderlade” - et åbent hus arrangement hos Go-Gris I/S, torsdag den 15. december fra kl. 10.00 - 15.00 på adressen Østbirkvej 45, 8700 Horsens.

Læs også