Regeringen ønsker dialog med landbruget

Både Fødevareminister Mette Gjerskov og partikollegaen Orla Hav dukkede op på svinekongressen med hver sin opfordring til dialog med landbruget.

Som et par indbyggede overraskelser i svineproducenternes årsmøde i går i Herning Kongrescenter, talte både den nye fødevareminister Mette Gjerskov og medlem af Fødevareudvalget for socialdemokraterne, Orla Hav, til svineproducenterne.

Mette Gjerskov tonede pludselig frem på skærmen under årsmødet som »trold af en æske«, hvor hun i et interview iscenesat af Landbrug & Fødevarer, fortalte om sine holdninger til især dyrevelfærd, miljø og et grønt landbrug.

- Jeg håber at få lejlighed til at møde mange svineproducenter i den kommende tid, sagde hun som »skærmtrold« i sin korte hilsen til svineproducenterne, samtidig med at hun ønskede vækst og udvikling for landbruget.

Langsigtede pejlemærker
Ministeren ytrede blandt andet et ønske om at give danske landmænd nogle langsigtede pejlemærker at styre efter.

- Det kan godt være, at jeg bliver skrap, sagde hun med henvisning til hendes grønne ambitioner, men til gengæld får I noget langsigtet at styre efter, for I kan jo ikke være tjent med eller leve med, at regler bliver lavet om hver anden måned, fastslog hun og opfordrede til tæt dialog i den kommende tid.

Hendes partikollega Orla Hav tonede senere frem som rosinen i pølseenden af debatten, som dermed blev afkortet, og han forsøgte med sine nordjyske rødder at indgyde en stemning af, at han personligt er i samme båd som dansk landbrug.

Fælles træk
- Jeg kommer fra Nordjylland, som jo kaldes et yderområde, og jeg er også træt af pressen, sagde han som opfølgning på debatten, der havde handlet en del om pressens dækning af landbruget og svineproduktionen.

- Vi ønsker at yde aktiv hjælp til yderområderne, sagde Orla Hav blandt andet, og i netop yderområderne spiller I jo en stor rolle, sagde han henvendt til svineproducenterne.

Samtidig understregede han, at udvikling i yderområder ikke betyder, at historiebogen skal rulles tilbage. Tværtimod, fastslog han.

- Der skal netop være udvikling over hele landet, understregede han.

Ønsker landbruget
- Produktiviteten har stået i stampe i Danmark i hele efterkrigstiden, og det skal vi have lavet om. Derfor har vi taget initiativ til en produktivitetskommission, og jeg kan kun opfordre landbruget til at deltage, sagde han.

Næsten det samme sagde han om regeringens initiativ til en hurtigtarbejdende landbrugskommission, hvor han også opfordrede landbruget til dialog.

- Regeringen ønsker, at Danmark forsat skal være et landbrugsland med en betydelig eksport. Det står i vores regeringsgrundlag, oplyste han.

Læs også