Flere bejlere til fødevareministerposten

Får SF's forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr tilbudt fødevareministerposten, så siger hun ja.

Mens ledelserne i S, SF og R i øjeblikket forhandler på livet løs om at danne regering, så er spekulationerne om hvem, der skal sidde på de forskellige ministerposter i fuld gang.

Som favoritter til posten som fødevareminister, som forventes at blive til en forbruger- og fødevareminister i den nye regering, er ind til videre nævnt 39-årige Pia Olsen Dyhr, der ind til videre er forbrugerordfører hos SF, og som på det seneste har gjort sig voldsomt bemærket i debatten om en betalingsring i København, som hun er en af bannerførerne for.

Pia Olsen Dyhr er cand. scient. pol og er også europaordfører for SF, hvilket kan blive en fordel under det kommende EU-formandskab i første halvår af 2012.

Pia Olsen Dyhr, der også er nævnt som en mulighed til miljøminister, bekræfter da også, at hun er kandidat og meget interesseret i en ministerpost, heriblandt fødevareministerposten.

- Det er op til Helle og Villy at sætte det stærkeste hold. Hvis det inkluderer mig, så vil jeg bestemt sige ja. Men lad os nu se, skriver Pia Olsen Dyhr således i en sms til Effektivt Landbrug.

Pesticidgrænser skal ned
Det lykkedes i går ikke at få uddybet denne kommentar, men på sin hjemmeside skriver hun, at hendes mærkesager på fødevareområdet blandt andet er, at grænserne for hvor mange pesticidrester, der må være i frugt og grønt, skal nedsættes, således at det ikke er God Landbrugsmæssig Praksis, der angiver loftet for grænseværdien, men derimod grundige sundhedsmæssige vurderinger.

Derudover skriver hun, at hun mener, at 60 procent af alle offentlige indkøb af fødevarer skal være økologisk, og der skal udarbejdes en handlingsplan for sameksistens mellem konventionel, økologisk og GMO-produktion.

Forbrugerformand
Den anden favorit til fødevareministerposten, som før valget blev nævnt af blandt andet BT, der havde talt med en række anonyme kilder i ledelserne af de kommende regeringspartier, er De Radikales Camilla Hersom.

Camilla Hersom er 40 år og var ind til valget til folketinget formand for Forbrugerrådet. En stilling hun nu er trådt tilbage fra efter fem år.

På sin hjemmeside skriver hun, at det er hendes mærkesag, at vi alle efter 10 år med borgerlig regering skal spørge os selv om, hvad vi skal leve af i fremtiden. Her nævner hun landbruget.

- En anden spydspids er vores landbrug og dets kvalitetsprodukter. Dansk landbrug skal ikke konkurrere på intensivering, men på differentiering, sunde råvarer og kvalitet. Verdens bedste restaurant ligger i Danmark, og de gode historier står i kø for at blive fortalt – fra Refsvindinge Ale til Løgismose. Vi skal rendyrke og kommunikere det danske fødevarebrand, skriver Camilla Hersom.

Af andre navne udover de to nævnte som af de mange eksperter på de forskellige medier er bragt i spil som kommende forbruger- og fødevareminister er også nævnt Astrid Krag (SF) og Karen Hækkerup (S).

Bliver det i øvrigt en politiker fra SF eller R, der bliver fødevareminister, vil det være første gang i 47 år, at det ikke er en socialdemokrat eller en venstremand, der er minister for landbruget. Indtil 1964 hed landbrugsministeren Karl Skytte, og han kom fra Det Radikale Venstre.

Læs også