Er klar til at gøre det igen

Manden bag den store traktordemonstration i København for et halvt år siden er ikke begejstret for den kommende røde regering, der på forhånd har lovet flere stramninger på landbrugsområdet.

I fredags var det præcis et halvt år siden, at cirka 490 traktorer indtog København og Rådhuspladsen i protest mod den nu aftrådte regerings »Grøn Vækst«.

Nu fortæller demonstrationens bagmand, at man er parat til at gøre det igen, hvis landbruget bliver pålagt med yderligere stramninger af den kommende røde regering.

- Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi vil kunne finde på at gøre igen. Det er vi ikke bange for. Vi er i hvert fald klar i kulissen, siger Rasmus Petersen, landmand fra Næstved, der var demonstrationens talsmand i marts.

Kan ikke tåle stramninger
Han fortæller, at landbruget ikke kan tåle en eneste stramning til, og selvom det var den blå regering, man dengang demonstrerede i mod, så bliver det næppe bedre nu, mener han.

- Det bliver op ad bakke nu. Men vi må håbe, at fornuften vil sejre, og Grøn Vækst bliver taget af bordet eller bliver lavet om, siger Rasmus Petersen.

Han mener, at traktordemonstrationen på en fredelig måde fik vist, at landmænd ikke vil finde sig i hvad som helst, bliver trukket ned over hovedet på dem.

- Men jeg tør ikke garantere, hvad der sker fremover, hvis miljøtiltagene bliver strammet endnu mere, end den blå regering gjorde. Vi kan ikke tåle stramninger for en krone mere, siger Rasmus Petersen.

Afventer hvad der sker
I Nordjylland var der også tidligere på året traktordemonstration. Det var i januar måned, hvor over 700 landmænd deltog ved en demonstration i Aalborg.

Herfra lyder det fra en af demonstrationens bagmænd, svineproducent Rune Nielsen fra Støvring, at han vil afvente og se, hvad der sker med den kommende røde regering, før han vil komme med alt for kritiske udtalelser.

- Det bliver mildest talt spændende at se, hvad der kommer til at ske. De blå gjorde det i forvejen ikke særlig godt. Måske var de ved at vågne lidt op her til sidst, da de blev presset nok, men de skuffede altså fælt i deres tid, siger Rune Nielsen, med klar henvisning til Grøn Vækst.

- Og det er helt sikkert, at rød blok de får altså også brug for vores arbejdspladser og omsætning, siger Rune Nielsen.

I modsætning til sin sjællandske kollega er han dog lidt mere forbeholden omkring, om han vil være klar til endnu en traktordemonstration. Ifølge ham var demonstrationerne ment lige så meget som et wake-up-call over for Landbrug & Fødevarer, som han mente, var alt for passive, som en protest over for den siddende regering.

En mission som han synes lykkedes.

Har taget sig sammen
- Demonstrationen flyttede helt klart noget hos Landbrug & Fødevarer. Det er der ingen tvivl om. Jeg synes, at de siden dengang har taget sig noget mere sammen. Om det flyttede noget hos politikerne, det ved jeg ikke rigtigt. Det kan jeg ikke sige noget om, siger Rune Nielsen.

- Men jeg kan da se, at der er flyttet nogle ting i Venstre siden. Der er folk rundt omkring, som er begyndt at vågne op, siger han.

Her tænker han i sær på de mange oversvømmelser, som i løbet af sommeren har ramt mange landmænds marker.

- Her kunne de jo se, at man ikke bare kan lukke vandløbene. De er nødt til at skulle vedligeholdes, siger Rune Nielsen.

Læs også