Tilliden til it-system er væk

Miljøstyrelsen har netop afholdt møder med miljøkonsulenter for at forklare, hvordan de vil løse de mange fejl, som der har været med Husdyrgodkendelse.dk.

Konsulenter og rådgivere har i lang tid måtte rive sig i håret over det elektroniske sagsbehandlingssystem, der skal bruges til at indsende landmændenes ansøgninger om husdyrgodkendelser. Systemet er nemlig spækket med fejl, hvilket betyder, at landmændenes sager bliver unødigt trukket i langdrag.

I denne uge indkaldte Miljøstyrelsen så miljøcheferne fra landbrugets rådgivningscentre landet over til møde om sagen. Her fik de orientering om fejlene, og hvad der gøres på at rette op på dem. Udover den periodevise nedetid der sker fra tid til anden, så er en af fejlene blandt, at miljøkonsulenterne ikke kan stole på, at de tal, som systemets beregninger når frem til, er korrekte. Derudover er der helt simple fejl, der betyder, at når konsulenterne klikker på et link, så er det noget andet end de klikkede på, der dukker op på skærmen.

- Det er bare sindssygt frustrerende for os, der sidder med det og bare gerne vil lave nogle ansøgninger, lyder det fra Tove Urup Madsen, Natur- og Miljøchef i Vestjysk Landboforening.

Ikke mere optimistisk
Hun fortæller, at hun efter mødet med Miljøstyrelsen, der fandt sted i onsdags, ikke er blevet synderligt meget mere optimistisk med hensyn til Husdyrgodkendelse.dk.

- Jeg havde håbet på, at jeg ville gå fra det møde med troen på, at nu er der styr på det inden sommerferien. Det fandt jeg ud af, at det er der næppe. Jeg er bange for, at det kommer til at trække ud. Der er simpelthen så mange fejl, siger Tove Urup Madsen.

Hun nævner problemet med de forkerte beregninger, som det helt store problem. Når tallene er forkerte, så bliver ansøgningerne sendt direkte fra kommunen tilbage til landboforeningen.

- Tilliden til det her system mangler på nuværende tidspunkt. Der er nogle gamle, garvede konsulenter, der godt kan gennemskue, at det der kommer ud, når man sætter nogle tal ind i systemet er forkert. Men det kan nye sagsbehandlere ikke se, hvilket man jo slet ikke kan bebrejde dem, siger Tove Urup Madsen.

Lange udsigter
Louise Helmer, rådgivningschef Svin & Miljø i Centrovice, er som sin vestjyske kollega helt enig i, at der er lange udsigter til, at man får et fejlfrit system.

- Men henover sommeren, så tror jeg, at der er håb om, at vi kan begynde at bruge det hele mere problemfrit. På den her side af jul, der tror jeg dog ikke, at vi kommer til at bruge det helt uden problemer, siger hun og fortæller, at it-fejlene har stor indflydelse på brugen af den nye anmeldeordning, der i forbindelse med ændringerne i husdyrloven, for nylig blev vedtaget.

- Man kan altid diskutere hvor meget anmeldeordningen ville komme til at virke, men hvis man ikke engang kan finde ud at få den til at virke, fordi man ikke kan lave nogle simple beregninger, som man skal inde i Husdyrgodkendelse.dk, så giver det virkelig frustration, siger Louise Helmer.

Tager det med åben pande
Denne frustration oplever Morten Riis, miljøkonsulent i Gefion, der også var med til mødet i onsdags, også. Han tror aldrig systemet kommer til at virke 100 procent, for det er nemlig umuligt med et sådan system. Der vil altid være behov for vedligeholdelse.

- Men jeg er fortrøstningsfuld. Jeg ved, at de gør noget for at løse problemerne. Og med sådanne computersystemer der er det jo sådan, at de bliver først rigtig testet igennem, når de kommer ud at bliver brugt i den virkelige verden. Min holdning er, at vi skal tage det med åben pande, og så alle sammen selv hjælpe til med at få rettet de fejl, som vi opdager, siger Morten Riis.

Læs også