De grå blev vist frem

KØDKVÆGETS DAG: Mange benyttede det fine vejr til et besøg hos kødkvægsavlere rundt i landet.

- Det er gået rigtig godt. Mange har kigget ind, og det er både byfolk og kødkvægsavlere, og det kan da godt ske, at jeg en anden gang er med i noget lignende.

Sådan lyder det fra Jørgen Lønborg, der i stil med andre avlere landet over bød indenfor til »Kødkvægets dag 2011«.

Det var første gang, han åbnede stalddøren på Ribevej 69 ved Varde, men han betegner lørdagen som en succes. Der var en lind strøm af gæster, der ønskede at kigge nærmere på hans besætning af Tiroler Grauvieh.

Han har haft racen siden 1995, og han har ikke fortrudt valget af netop den race. Han har kun godt at sige om racen. Den er stille og meget omgængelig, og der er ikke længere problemer med kælvninger, som der i en periode var med sæd fra en speciel tyr.

Inspireret i Australien
Det var lidt af en tilfældighed, at det blev Tiroler Grauvieh, som blev Jørgen Lønborgs foretrukne.

Han og familien solgte i 1994 hus og bil for rejse ud i verden. I Australien faldt de for nogle grå kreaturer. Det viste sig dog at være umuligt at få dem til Danmark. Tiroler Grauvieh minder om dem, og derfor er det dem, der går på ejendommen ved Varde.

Her handler det primært om avl, og det har også været muligt at opleve Jørgen Lønborg på dyrskuer i både Varde og Herning. I år er han dog ikke med. Besætningen består af i alt 38 dyr, hvoraf 14 er moderkøer.

Læs også