Kaj Munck har antennerne ude

Kaj Munck er til daglig svineproducent på Bøgekærgård ved Jyderup. Men hver fredag klokken 18.00 sender han, i samarbejde med andre lokale kræfter, programmet Grøn Hverdag fra Radio Østsjælland.

- Kom ind, kom ind, men stil øllerne uden for, spøger Kaj Munck, mens han giver et godt håndtryk. Vi sætter os i stuen, hvor Kaj Munck begynder at fortælle om arbejdet med radioen og muligheden for at ændre på landbrugets image.

Vi sender hver fredag
- Lokalradioen har kørt uafbrudt i 25 år, og jeg har været med de sidste 22. Det er, så vidt jeg ved, den ældste lokalradio i Danmark. Vi sender en halv time hver fredag, og emnerne er vidt forskellige, fortæller han.

Det var venner fra den lokale landboforening, der dengang spurgte, om Kaj Munck ikke ville være vært på den lokale radio.

- Jeg tænkte straks, at det kunne være en god idé. Jeg har nemt ved at formulere mig, og jeg er ikke bange for at melde klart ud, siger han.

Den gode nyhed
Der er rigeligt med dårlige nyheder og negativ omtale i medierne i dag i forhold til landbruget, men de historier undgår Kaj Munck.

- Jeg vil gerne formidle gode nyheder. Det betyder ikke, vi er ukritiske, når vi laver programmet, men jeg er selv et positivt og udadvendt menneske. Jeg synes, det er vigtigt, at vi får en varieret omtale af landbruget, forklarer han.

Kaj Muncks hensigt med udsendelsen er tydelig.

- Med programmet Grøn Hverdag forsøger vi at fjerne mange af de fordomme og den uvidenhed, der eksisterer i samfundet. Her fortæller vi åbent og ærligt om vores fag, og hvorfor vi er stolte af det, pointerer radioværten.

Vi er ikke vellidte
Da TV2’s program Operation X sidste år kiggede de danske svineproducenter efter i sømmene, blev det ikke lettere at være dansk landmand. Og selvom Kaj Munck deltog i programmet, som en af de landmænd, der ingen problemer havde på sin bedrift, føler han, at det er op ad bakke.

- Vi er ikke det mest vellidte erhverv i Danmark, det må vi bare erkende. Men derfor er der også en grund til at oplyse og fortælle vores medborgere, hvad vi arbejder med på bedriften, fortæller Kaj Munck.

Her har radioen sine fordele.

De høje herrer
- En af fordelene ved radioen er, at vi har flere gode indlægsholdere. Blandt andet har vi ved flere lejligheder haft fødevareminister Henrik Høegh med. Også inden han blev minister, og det var lidt af et scoop.

- Vi sender direkte, og det har også sine plusser, for vi kan ikke klippe i programmet, og vores gæster kan dermed komme til orde uden at skulle forholde sig til, om vi bagefter ændrer i deres udtalelser. Udsendelsens faglige niveau hæver sig, når vi blandt andet kan have de høje herrer med, siger Kaj Munck.

Programmet er i det hele taget varieret, og man har tidligere kunnet høre om rejser til USA, om naturvejledning og lokalpolitik.

Konflitsky landmænd
Hvor mange lyttere, programmet har, ved Kaj Munck ikke, og det interesserer ham heller ikke.

- Jeg ved, at der er flere i lokalområdet, der slår over på kanalen. Og enkelte gange har jeg sågar fået en kommentar nede i Netto, hvor folk er kommet op til mig og har talt om udsendelsen en halv time efter programmet, fortæller han.

Og Kaj Munck håber, at der i fremtiden vil komme endnu flere debatter, for det har erhvervet brug for.

- Landmænd kan desværre godt være lidt konfliktsky. Det oplever jeg blandt andet til vores generalforsamlinger. Men det er, når modsætninger mødes, at der opstår nye meninger og nye spændende tanker. Og her kommer radioen ind i billedet, vurderer han.

Vi kan godt
Når det gælder landbruget i dag og i fremtiden, er Kaj Munck fortrøstningsfuld.

- Jeg er ikke ude på at pudse glorien, men personligt synes jeg, at landbruget er god til at omstille sig og har vist det i flere år. Men bureaukratiet tager tid, og det gør udvikling også. Indtil da kan vi fortælle den gode historie, til dem der har lyst til at lytte. For dem findes der mange af derude, slutter den engagerede landmand og radiovært.

Programmet sendes på Radio Østsjælland frekvens 104,7

Læs også