Vil have indført ægte demokrati i L&F

LandboSyds formand, Mogens Dall, fortæller, at han til næste ordinære delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer stiller med et forslag om direkte valg til formandsposterne.

Inden Niels Jørgen Pedersen, der i øjeblikket er fungerende formand i Landbrug & Fødevarer, tidligere på ugen meldte ud, at han er formandskandidat, når organisationen 24. maj afholder ekstraordinært delegeretmøde i Herning, så pønsede LandboSyds formand Mogens Dall på at melde sig som kandidat.

Efter Niels Jørgen Pedersens udmelding, så fortæller Mogens Dall dog, at han så udmærket kender spillereglerne. Hvis han eller nogen anden melder sig som kandidat, vil de ikke have en kinamands chance for at blive valgt blandt de delegerede mod en siddende formand.

Anderledes havde det dog måske set ud, hvis der var direkte valg til posten, så alle medlemmer af Landbrug & Fødevarer, ikke kun de cirka 500 delegerede, fik mulighed for at stemme.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at der skete en fornyelse på den front. Sådan at det var vi bønder, der selv kunne vælge vores formand og viceformænd, siger Mogens Dall.

Elektronisk afstemning
På den måde ville man også kunne slippe for at skulle samle hele apparatet og alle delegerede endnu en dag i Herning, for blot at vælge formænd. Mogens Dall foreslår, at man afgør formandsvalget ved at benytte sig for eksempel af elektronisk afstemning over nettet eller lignende.

Han går ud fra, at det kunne blive en opgave for kommunikationsafdelingen på Axelborg at styre valgprocessen, og at de derinde ligger inde med kontaktoplysninger og mailadresser til alle medlemmer. Ellers må de se at arbejde for at få det, mener Mogens Dall.

- Det ville være ægte og direkte demokrati. Så ville vi måske også få noget mere energi ind i organisationen, siger han.

Han anerkender dog, at systemet med de valgte delegerede, der afgør formandskabet til delegeretmøderne, også er en form for demokrati.

- Men det direkte valg kunne jeg godt ønske mig. Det ville blive meget mere energifyldt, lyder det.

Skal laves vedtægtsændringer
En indførelse af direkte valg til formandsposterne betyder, at der skal laves vedtægtsændringer i Landbrug & Fødevarer. Noget der skal stemmes om til de ordinære delegeretmøder, der normalt finder sted i november.

Mogens Dall vil nu køre forslaget i stilling til næste ordinære delegeretmøde.

LandboSyds formand undrer sig i øvrigt over, at det var nødvendigt at indkalde hele apparatet til det ekstraordinære delegeretmøde 24. maj for blot at vælge formænd. Et apparat der netop i marts også var indkaldt til et andet ekstraordinært delegeretmøde.

- Vores tid er kostbar. Vores politiske tid er kostbar. Jeg forstå ikke, hvorfor vi ikke bare kørte videre med den fungerende formand frem til næste ordinære delegeretmøde, lyder det.

Læs også