Strid om landbrugets partikler

DMU’s seneste rapport om effekterne af partikelforureningen fra landbruget får drøje hug af flere af erhvervets organisationer. Forsker forsvarer rapporten.

En række af landbrugets organisationer kritiserer den seneste rapport fra DMU, der peger på overraskende store helbredsomkostninger som følge af partikelforurening fra landbruget.

- I betragtning af den store usikkerhed, der er om konklusionen, er det overraskende og kritisabelt, at DMU melder ud i så skråsikre vendinger, lyder det fra bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Rune Nielsen, i en kommentar udsendt af foreningen.

- Men at påstå, at landbrugets partikelforurening forårsager tusindvis af dødsfald og milliarder af kroner i ekstra sundhedsudgifter er simpelthen useriøst, tilføjer han.

Samtidig beskyldes rapporten for at bygge på tal fra 2000.

- Vi kunne næsten lige så godt beskylde DSB for, at deres damplokomotiver forurener, de tal er bare lidt ældre, lyder det sarkastisk i Danske Mælkeproducenters seneste ugebrev.

Danske Mælkeproducenter minder om, at år 2000 var dengang gylle måtte spredes med bladspreder.

Miljøeffektivitet
Landbrugets store organisation, Videncenter for Svineproduktion, er også meget kritisk over for rapporten.

- Et kilo kød og en liter mælk produceret i Danmark er kilde til mindre udledning af ammoniak, end hvis de var produceret i stort set alle andre lande, påpeger Videncentrets miljøchef, Hans Roust Thysen.

Også han mener, at rapporten drager vidtgående konklusioner på et spinkelt grundlag.

Medforfatter til undersøgelsen om partikelforurening, seniorforsker Jørgen Brandt, DMU, forsvarer rapportens konklusioner om helbredseffekterne.

- Bidraget fra dansk landbrug til omkostningerne i Danmark er cirka 2,9 milliarder kroner i år 2000(….)Dertil kommer bidraget fra dansk landbrug til omkostningerne i resten af Europa, som udgør cirka 15 milliarder kroner, skriver han i et svar, som kan læses inde i avisen i dag.

Læs meget mere i den trykte udgave af Effektivt Landbrug i dag.

Læs også