Blæst om regnskabet

REGNSKAB: Agri Nords nye direktør Erik Lydiksen og bestyrelsen måtte svare på mange spørgsmål omkring regnskabet fra landboforeningens generalforsamling, som satte den tidligere revisor fra bestillingen.

Agri Nords nye direktør Erik Lydiksen fik noget af en opgave, da han blev ansat den 1. september i fjor. Landboforeningen kom nemlig ud af 2009 med et underskud på næsten 11,5 millioner kroner, og flere ansatte havde sagt op.

Det underskud er i 2010 reduceret til knap -3,9 millioner, og efter den nye direktør havde redegjort for engangsomkostninger på omkring 3,5 millioner kroner til blandt andet feriepenge og overarbejdsbetaling til de ansatte, der fremover skal bogføres på en ny måde, kunne han fremlægge et korrigeret positivt årsresultat på 271.508 kroner.

Jens Erik Jensen, Aars, var den første til at angribe regnskabet. Han mener, at de føromtalte 3,5 millioner kroner er forsvundet siden fusionen mellem Hobro-Aalborg Landboforening og Vesthimmerlands Landboforening.

Allan Scheel, Nibe, var skuffet over bestyrelsen, og han mener, at de bør gå af, nu der har været underskud de sidste tre år.

Der var også spørgsmål til, hvor meget det har kostet at implementere regnskabssystemet Ø90, som Aalborg-kontoret ikke kørte med før fusionen med Vesthimmerland.

Regnskab og beretning til skriftlig afstemning
- Nu skal vi videre. Vi kan ikke blive ved med at køre rundt i fortiden. Nu ryddes der op, hvor der ryddes kan, sagde direktøren fra talerstolen.

Salen kvitterede med klapsalver, men efter yderligere, heftig debat, blev både beretning og regnskab sat til skriftlig afstemning.

Beretning og regnskab blev godkendt med 141 stemmer for og 33 imod.

Revisoren smidt ud
Oluf Bøgh, Hobro, og Martin Pinholt, Aalestrup, foreslog begge, at der skulle findes en ny revisor. Martin Pinholt valgte at forlade bestyrelsen i 2010.

- Det er ikke godt nok, at der skal være så meget tvivl om det regnskab hver gang, sagde Oluf Bøgh.

Det blev sat til endnu en skriftlig afstemning, og det viste sig, at 95 sagde nej til den nuværende revisor, mens 41 sagde ja.

Derpå fik bestyrelsen mandat til at indhente tilbud fra andre revisionsfirmaer.

Tidligere på året kørte mere end 100 landmænd gennem Aalborgs midtby i deres traktorer til et landbrugs-stormøde. Flere medlemmer af Agri Nord havde inden demonstrationen meldt sig ud og i stedet meldt sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

Søren Birk Nielsen, Mou, er en af de landmænd, der har meldt sig ud af landboforeningen. Han åbnede debatten i Skalborggaardhallen i Aalborg.

- Jeg savner, at Agri Nord sætter hælene i. Det kan ikke nytte noget, at medlemmerne skal melde sig ud, før der sker noget, sagde han.

- Strategien er klar i Agri Nord. Retorikken er skærpet. Der skal forhandles på fagligt grundlag, og vi bakker fuldt op om Landbrug & Fødevarer, med en skærpet tone. Vi vil ikke bruge tiden på, hvem der flytter hvad, for alle arbejder mod det eneste fælles mål, nemlig ordentlige rammevilkår og en styrkelse af konkurrenceevnen, både Landbrug & Fødevarer, lokale foreninger, Bæredygtigt Landbrug og alle græsrødderne, sagde 1. næstformand Henrik Dalgaard.

Tager afstand fra partistøtte
Landbrug & Fødevares initiativ til at give partistøtte til unavngivne partier var også et af debatemnerne i Aalborg.

- Jeg var i chok, da jeg hørte om forslaget til partistøtte. Der går ikke 50 kroner af mine til partistøtte, når jeg ikke ved, hvem der får dem, sagde Arne Buus på egne vegne.

Flere af medlemmerne gav i debatten udtryk for, at de er imod partistøtte.

Den tidligere formand i Agri Nord, Arne Buus, Nibe, var på valg og ønskede ikke genvalg. Ny formand blev planteavler Carl Chr. Pedersen, Gandrup. Han har det seneste år været formand for planteavlsudvalget og dermed også medlem af bestyrelsen i Agri Nord.

Læs også