Arla lover forår på mælkevejen

Mælken stiger en eurocent til april og yderligere mellem to og tre eurocent senere på året, lød budskabet fra Bent Juul Sørensen på kredsmødet i Mejerikreds Fyn.

De fynske mælkeproducenter kan se frem til en bedre afregning for deres mælk i 2011. Det lovede kredsformand og medlem af Arla Foods bestyrelse Bent Juul Sørensen, Ærø, på mejeriselskabets kredsmøde på Fyn, som blev afholdt i Vissenbjerg.

- Vi har været igennem nogle meget drøje år, så vi har nogle huller, der skal fyldes op, og et tillidsforhold til bankerne, som skal genopbygges. Alligevel vil jeg sige, at barometeret står på opholdsvejr – og det er på vej til godt vejr. Om det også bliver smukt vejr, ved jeg ikke – men det bliver i hvert fald forår, lød det optimistiske budskab fra Bent Juul Sørensen på det velbesøgte kredsmøde.

Prognosen går på, at mælken stiger en eurocent i april og mellem to og tre eurocent senere på året.

Det står under alle omstændigheder fast, at Arla ser positivt på 2011. Sidste år fik Arlas koncernstrategi – med selskabets egne ord – for alvor luft under vingerne, og i 2011 sætter selskabet kurs mod yderligere vækst gennem udvikling af ikke mindst Arlas tre globale varemærker, Arla, Lurpak og Castello.

- Vores varemærker udgør 53 procent af den samlede omsætning, og vi tror på yderligere vækst i 2011, sagde Bent Juul Sørensen, som oplyste, at målet for Arla-mærket er en vækst på 10 procent, for Castello 21 procent, og for Lurpak 17 procent i indeværende år.

Fusion og nybyggeri
Arla Foods har også store forventninger til fusionen med tyske Hansa-Milch, som repræsentantskabet i Arla og en ekstraordinær generalforsamling i Hansa-Milch for nylig stemte om. I Arla blev fusionen godkendt med et klart flertal på hele 100 procent. I Hansa-Milch stemte 96 procent for en fusion.

- Vi har længe ledt efter en samarbejdspartner i Tyskland, og der har været mange kandidater på banen. Nu er det endelig lykkedes, og det vil betyde et stort skridt frem for os i Tyskland. Det er jeg helt overbevist om, sagde Bent Juul Sørensen, som tilføjede, at Arlas mål er at blive et af de tre førende mejerier i Tyskland.

Arla har også store ambitioner i England. Det engelske marked står for 25 procent af Arlas samlede omsætning og er dermed mejeriselskabets største aftager med Sverige og Danmark på anden- og tredjepladsen. Derfor går Arla nu i gang med at bygge et stormejeri ved London.

- Vi har købt grunden, og der bliver tale om verdens største konsummejeri. Det er berammet til at koste 1,5 milliarder kroner og skal producere 1 milliard kg, oplyste Bent Juul Sørensen på kredsmødet, hvor han også benyttede lejligheden til at kaste et blik tilbage på udviklingen i sine snart 30 år i fynsk mejeribrug.

- Man kan være trist til mode over, at der er lukket så mange små mejerier, men vi skal huske på, at vi først og fremmest driver mejerier af hensyn til mælkeprisen. Ikke af hensyn til ret meget andet.

- Lad os ønske os tillykke med fusionen med Hansa-Milch. Jeg tror virkelig, at det vil få en god synergieffekt at få Hansa-Milch med. Om det er nogen lykke at få Faurholt Thrane med, ved jeg godt nok ikke. Jeg synes ikke, vi skal ønske hinanden tillykke med det. Forhåbentlig har I fået det billigt.

- Peder Tuborgh har udtalt sig meget skeptisk om den stigende mælkepris. Skal vi mælkeproducenter være klar til endnu et 2009? Man snakker også meget om, at renten vil stige. Hvor følsomme er vi i Arla overfor en rentestigning på 1 procent, og hvad vil det betyde for vores mælkepris?

- Vi ved ikke helt, hvordan verdensmarkedet ser ud fremadrettet. Sidste gang byggede prisstigningerne på spekulation. Denne gang bygger de mere på efterspørgsel. Derfor tror jeg mere på, at de kommende prisstigninger holder. Med hensyn til renten, så koster det Arla cirka 30 millioner kroner, hvis renten stiger 1 procent.

- Vi kører en masse reklamer på vores varemærker Castello, Lurpak og Arla, som er ret fede produkter. På Fyn leverer vi jo en del af den fede mælk, så får vi noget retur for det i form af en god fedtpris? Jeg tror, vi får en ok pris, men den kan jo altid blive bedre.

- Uanset hvilken landsdel mælken kommer fra, så er der fedt og protein i den. Men vi skal selvfølgelig finde en retfærdig afregningsmodel, og vi har folk til at se på,om den nuværende model er den rigtige.

- Mælkekvoterne bliver afviklet i 2015. Er Arla gearet til at forarbejde mere mælk?

 

- Det er vi gearet til. For I kan hverken skaffe kapital eller byggetilladelser i et hurtigere tempo, end vi kan aftage mælken. Så I kan bare komme an! Vi tror ikke på et kæmpe boom i mælkeproduktionen.

På det fynske kredsmøde i Vissenbjerg blev Morten Graversen, Glamsbjerg, og Max Hansen, Søby på Ærø, hædret som kvalitetsmestre.

Morten Graversen har i 2010 leveret mælk med celletal i klasse 1S i 183 prøver. Kimtal i klasse 1E i 26 prøver, og Sporetal i klasse 1E i 13 prøver. Årets geometriske gennemsnit i celler blev 121.543, og i kim 3.769.

Max Hansen har i 2010 leveret mælk med celletal i klasse 1S i 194 prøver. Kimtal i klasse 1E i 25 prøver, og sporetal i klasse 1E i 13 prøver. Årets geometriske gennemsnit i celler blev 117.877, og i kim 4.440.

Læs også