Gult kort til akut sygdom

Svineproducent Mads Niær Kristensen ved Silkeborg stiller sig i rækken af landmænd, der vil klage over Fødevarestyrelsens afgørelse i en antibiotika-sag.

En afgørelse af en principiel sag viser, at Fødevarestyrelsen ikke vil dispensere for gult kort ved akut udbrud af sygdom.

Fødevarestyrelsens argument er, at den 9-måneders periode for beregning af en besætnings gennemsnitsforbrug af antibiotika angiveligt skulle levne plads nok til højt forbrug i en måned uden, at besætningen kommer over grænseværdien for gult kort. Det er måske rigtigt i teorien. Men ikke i praksis.

Det fremgår af en sag, hvor svineproducent Mads Niær Kristensen ved Silkeborg (billedet) har fået gult kort. Besætningen har haft samme høje sundhedsstatus i 12 år og et meget lavt forbrug af antibiotika. Det blev imidlertid spoleret af et massivt udbrud af AP2 i foråret. 60 søer døde, og forbruget af antibiotika oversteg grænseværdien i blot én måned. Det var imidlertid nok til, at 9-månedersgennemsnittet havnede over grænseværdien, og det gav gult kort.

Mads Niær Kristensen er en af de efterhånden mange danske svineproducenter, der har besluttet at klage over Fødevarestyrelsens afgørelse.

Læs mere i dagens trykte udgave af Effektivt Landbrug

Læs også