Hos LandboGruppen Sjælland tror man på øget omsætning og stigende priser på produktionslandbrug i løbet af efteråret. Prisudviklingen for hobbylandbrug er mere usikker og følger parcelhusmarkedet.
Det lysner. Ikke kun fordi dagene så småt er blevet længere. Også på ejendomsmarkedet begynder det stille og roligt at se bedre ud. I hvert fald når det handler om produktionslandbrug.
Det er meldingen fra LandboGruppen Sjælland i Sorø.
- Det er fortsat købers marked. Ingen tvivl om det. Men vi står i en situation, hvor der er sket nogle betydelige prisstigninger på korn på det seneste. Og det betyder, at en række produktionslandbrug bliver mere og mere attraktive, forklarer statsautoriseret ejendomsmægler Michael Munthe-Fog, LandboGruppen Sjælland.
Folk er afventende
Ifølge ejendomsmægleren ligger den aktuelle jordpris på produktionslandbrug i fri handel i niveauet 150.000 kroner pr. hektar.
I en række tvangsauktioner har der dog været handlet i niveauet 120.000-130.000 kroner pr. hektar.
- Lige nu er folk meget afventende i markedet. Holdningen er, at man skal have fundet ud af, om vi skal yderligere ned i pris, før man slår til. Og det er forståeligt nok. Men markedssituationen kan hurtigt ændre sig i opadgående retning igen, pointerer Michael Munthe-Fog.
Kornpriser trækker op
Ikke mindst rene planteavlsejendomme kan hurtigt vise sig at stige i værdi. Det hænger sammen med de stigende og høje kornpriser, vi oplever netop nu.
- Planteavlsejendomme uden husdyr er allerede attraktive. Og de aktuelle kornpriser - og eventuelle yderligere stigninger - vil give kunne trække markedet for planteavlsejendomme i gang for alvor.
Vi kan således godt komme i en situation, hvor vi til efteråret vil se en noget mere aktiv handelsplads end lige nu, siger ejendomsmægleren.
Købestærk skare
Michael Munthe-Fog pointerer således, at der allerede i dag er et købestærkt publikum, som blot venter på, at de rette ejendomme sættes til salg til den rigtige pris.
- Men det, der umiddelbart er den rigtige pris i købers øjne, kan hurtigt flytte sig, hvis køberne for alvor begynder at melde sig på banen. Og det er min vurdering, at man efterhånden skal passe på med ikke at vente for længe.
I den forbindelse skal man huske på, at der er landmænd, der ikke er specielt konjunkturfølsomme. Og de både kan og vil handle, når de rigtige ejendomme er på markedspladsen, siger han.
Kom med bud
Rådet fra ejendomsmægleren til eventuelle købere er derfor, at de skal begynde at byde på den eller de ejendomme, de har i kikkerten.
- På den måde kan markedsprisen langt bedre bestemmes. Og det vil ikke forbavse mig, hvis vi kommer til at opleve et efterår, hvor der går noget mere hul på bylden, end vi har været vant til nu i en periode, siger Michael Munthe-Fog.
Så mit råd til køberne er, at de skal ud af busken og få budt på nogle ejendomme. Ellers får vi et alt for mudret marked. Og pludselig kan toget altså være kørt, pointerer ejendomsmægleren.
Gør ejendommen salgsklar
I det hele taget, tilføjer han, er markedet ikke så mørkt, som det har været.
- Overvejer man et salg, er mit råd, at man gør sin ejendom salgsklar i de kommende måneder. Det vil sige, at man får ryddet op og gjort ejendommen så præsentabel som mulig. Så kan man sætte den til salg til efteråret, siger ejendomsmægleren, og tilføjer:
- Det får jeg selvfølgelig ikke nogen ejendomme ind på at sige her og nu. Men hellere være ærlig, så folk kan gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Men jeg tror som nævnt på, at efteråret vil give en opblomstring. Og det skal både kørere og sælgere forholde sig til, slutter Michael Munthe-Fog, LandboGruppen Sjælland.
Prisudviklingen for hobbylandbrug er noget mere usikker og følger parcelhusmarkedet, der er påvirket af helt andre ting end landbrugets priser, lyder vurderingen.