Airbag til ryttere

RIDEUDSTYR: Bogense-firma importerer og forhandler sikkerhedsvest med indbygget airbag, som beskytter ryttere mod alvorlige skader ved rideulykker.

Ligesom en airbag i en bil ved kollision blæses op og beskytter fører eller passagerer, kan man nu få en let og praktisk airbag til at ride med. Den er for eksempel perfekt til military, jagt, tilridning af ungheste, springning, terrænridning – og til de ryttere, som bare vil passe ekstra godt på sig selv, når de er til hest.

Hit-Air airbag’en, der importeres og forhandles af Trine Schonnings, indehaver af virksomheden Broholm, Vestre Havnevej 3 i Bogense, beskytter effektivt nakke, ryg, bryst, ribben, sider og hofter ved fald. Airbag’en forbindes til sadlen via en strop og en lille wire. Ved et fald fra hesten bliver wiren strammet og udløser en CO2-patron, som på en brøkdel af et sekund puster airbag’en op, inden rytteren rammer jorden. Luften siver langsomt ud, og med en ny patron er vesten klar til brug igen.

Vigtigt rideudstyr
- Hit-Air er udviklet og produceret i Japan – oprindeligt til brug for motorcyklister, fortæller Trine Schonnings. Nu laves den i en udgave til ryttere, og i Danmark bruges den allerede af blandt andre military-rytterne Peter Flarup og Louise Plaun.

- Alle må ride med Hit-Air. Hvis man rider en disciplin eller klasse, hvor det kræves, at rytteren bærer en godkendt sikkerhedsvest, kan man ride med både Hit-Air og sikkerhedsvest. Airbag’en er altså et supplement til den godkendte vest – ligesom man i en bil har både sikkerhedssele og airbag.

- De almindelige, godkendte sikkerhedsveste er dels meget stive, og dels dækker de ikke nakken og lænden. Danske reglementer forlanger, at børn skal bruge en sikkerhedsvest, men mange – også voksne - bruger desuden også airbag, der danner et beskyttende panser rundt om kroppen. Og i en svensk undersøgelse er airbag blevet normeret blandt de fem vigtigste rideudstyr.

Både topryttere og børn
Trine Schonnings, der har arbejdet i flere år i udlandet, har sammen med sin mand et lille stutteri med blandt andet konkurrenceheste. For ca. fem år siden startede hun regnskabskontoret »Broholm Consulting«, og »Hesteriet« startede for fire år siden med udstyr til køling til forebyggelse og behandling af seneskader hos heste.

- I begyndelsen hentede jeg ting til mig selv. I dag sælger vi udstyr til mange konkurrenceryttere. Blandt andet havde vi udstyr med de danske ryttere til OL. Efterhånden flytter vi noget af fokus fra toprytterne og længere ned i hierarkiet, idet jeg mener, det er vigtigt at få børn til at bruge sikkerhedsudstyr, når de rider. Således havde vi en stor stand i Odense Congress Center ved JBK World Cup - især henvendt til børn og hobbyryttere.

- I dag er vi tre i virksomheden. Medarbejderne arbejder primært med regnskab. Varerne, der alle har noget med heste at gøre, sælges mest over nettet eller køres ud til butikker, og den afdeling skulle gerne blive en bæredygtig del af virksomheden.

Læs også