LDM: Ved Arla, hvordan det står til?

Mange mælkeproducenter er tynget af gæld og krav om besparelser. Mon ledelsen i Arla Foods kender til realiteterne på bedrifterne?

I et forsøg på at vise omverdenen og i sær Arla, hvordan det i øjeblikket er op ad bakke for de danske mælkeproducenter, har Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM) sendt et referat fra et for nyligt overstået møde i en landsdækkende erfagruppe til Effektivt Landbrug.

I referatet kan man læse ud fra en såkaldt bordet rundt-runde, hvor de syv deltagende bedrifter hver fortæller, hvordan det i øjeblikket går, at der er masser af problemer, og ikke mange at penge til rådighed i øjeblikket.

Ifølge formand for LDM Peder Mouritsen giver referatet fra mødet et meget godt billede på, hvilke udfordringer landmændene i øjeblikket bokser med, og at det dermed godt kan være noget svært for den enkelte mælkeproducent at forstå Arlas planer om at øge konsolideringen ved at hæve indskuddet fra selskabets andelshavere. Det er der nemlig slet ikke råd til, mener Peder Mouritsen.

Flere problemer
I referatet kan man blandt andet læse om to mælkeproducenter, der er nødt til at skubbe regninger rundt for at få råd til at betale deres regninger. Det er endda selvom de udnytter over 100 procent af mælkekvoten. En enkelt af deltagerne producerer ikke 100 procent mælk, men det skyldes, at han ikke kan få lov til at købe flere køer.

Man kan også læse i referatet, at flere af mælkeproducenterne har problemer med deres banker til at skaffe finansieringen til at gennemføre udvidelser.

- Jeg tror ikke, at det er fordi Arla ikke kender realiteterne, men det er måske mere det, at de ikke vil erkende realiteterne. Men det vi kan vise i det her referat, det er realiteterne for den enkelte menige landmand. Pengene slår simpelthen ikke til, siger Peder Mouritsen, og bruger i samme lejlighed muligheden for at lange ud efter Arlas bestyrelse.

- De ser ikke tingene på samme måde, som de gjorde, da de blev valgt for otte år siden. De er blevet systemets mænd og ikke bøndernes, siger Peder Mouritsen.

Han fortæller, at han egentlig også godt forstår, hvorfor bankerne ikke vil låne penge ud til mælkeproducenterne, så de kan få finansieret udvidelserne, når de kan se, at mælkeproducenterne, der ingenting har i forvejen, nu skal hive endnu flere penge ud til Arlas konsolidering.

Sæt det på aktier
Står det til Peder Mouritsen så burde Arla i stedet for at hive flere penge ud af mælkeproducenterne beslutte sig for at gå på aktier.

- Hvorfor skal vi sætte flere penge ind på en konto, hvor vi ikke aner, hvad de skal bruges til. Alle de her eventyrprojekter, som Arla har gang i, dem skal de sætte på aktier, siger Peder Mouritsen, og henviser til eksempelvis til opkøb af mejeridrift og en kraftig udvidelse af Arla i England.

 
 

Læs også