For dyrene og vores velfærd

LEV VEL: I familien Johannsens nye stalde er der kræset for dyr og menneskers livskvalitet. 

Frank og Birgit Johannsen var i skarp konkurrence med mejetærskerne og høstarbejdet, da de holdt åben kostald for venner, naboer, familie og alle andre, der var interesserede i at se deres nye bygninger. Alligevel var der dagen igennem en lind strøm af gæster på ejendommen på Duborgvej i Terkelsbøl ved Tinglev.

Familien Johannsens nybyggeri består af en malkestald, en kalvestald og en foderlade.

- Vores gamle malkestald var beregnet til 100 dyr, men til sidst havde vi næsten det dobbelte der inde, så der var jo alt for lidt plads. Det gik blandt andet ud over mælkeydelsen, som faldt med 1000 liter pr. ko, forklarede Birgit Johannsen.

I den nye malkestald, som blev taget i brug for et halvt års tid siden, er der plads til 300 køer, og i øjeblikket indtager godt 240 dyr stalden, som blandt andet er udstyret med fire malkerobotter, automatisk fodring og strøning med hængebane.

Malkekøerne tog godt imod deres nye boforhold:

- Vi flyttede dyrene en mandag aften, og allerede tirsdag blev der malket som normalt. Køerne har godt nok samme mælkeydelse som umiddelbart før flytningen, men vi er tilfredse med, at den ikke er faldet yderligere. I den kommende tid skal rutinerne finpudses, og så regner vi med, at mælkeydelsen vil begynde at stige, sagde Birgit Johannsen.

Lettere logistik
Det er ikke kun de firbenede, som har fået velfærd ud af at flytte.

- Den bedre logistik har gjort det daglige arbejde meget mere overskueligt og mindre fysisk krævende. For eksempel bestod ensilagen tidligere af stakke ude på vores marker. Nu har vi lageret lige ved siden af staldene, sagde Frank Johannsen.

- Vi har mange landmænd i familien, hvor af en del er slidt op af hårdt arbejde. Før i tiden havde vi også ofte selv problemer med ømme skuldre og hofter - og da vi gerne skulle have mange år på arbejdsmarkedet foran os, var det en god investering i fremtiden for både dyrene og vores egen skyld, sagde Birgit Johannsen, der ud over at hjælpe til i staldene også er leder indenfor ældreplejen.

Læs også