Skårlagt raps holdt stand i regn og blæst

Landmand på Hjarnø overhørte velmenende råd og ventede til den skårlagte raps var tør. Dermed gik der et år og to uger fra såning til høst.

Fødselsdagsraps er ikke et ukendt begreb i år. For Carl Holmbjerg på Hjarnø betalte det sig at have tålmodighed med den skårlagte raps, der fik lov at ligge fire uger før tærskning.

På ekstremt høje stubbe klarede den skårlagte raps sig fint gennem skybrud og blæsevejr uden væsentlige tab. Torsdag kunne den tærskes med lave vandprocenter, ét år og fjorten dage efter den blev sået.

Landmand Carl Holmbjerg, der udover at være planteavler også er driftsleder på Hjarnø Camping, er yderst tilfreds med sin vinterraps. Han målte vandindholdet ved høststart klokken 11.30 til godt og vel 9 procent. Klokken 14 var vandprocenten kun 7, hvorved han for øvrigt tabte et væddemål, fordi han ikke troede, det kunne komme under 8 i år.

Passende tæthed
- Nu er jeg glad for, at jeg ikke lyttede til de mange velmente råd om, at jeg skulle høste rapsen først. For fjorten dage siden var der nemlig også var et par gode høstdage, men her brugte jeg tiden på vårbyggen, der med et vandindhold gav på 15,2 procent gav 66 hektokilo renvare pr. hektar, siger Carl Holmbjerg.

- Jeg valgte at høste vårbyggen først, for at kunne nå rettidig etablering af raps. Lidt af en satsning, indrømmer han om de cirka 10 hektar uhøstede raps.

Dermed kommer han ind på årsagen til, at satsningen giver pote i skåret året efter i en ellers vanskelig høst og mismodig stemning blandt mange raps- og planteavlere.

Carl Holmbjerg lægger nemlig stor vægt rettidig etablering. Han såede den 12. august 2009 Cabernet-rapsen med Accord luftsåmaskine og 2,5 kilo udsæd. Afgrøden fik en god omgang regn umiddelbart efter såning, og var efter få dage godt og jævnt etableret.

Denne etablering af afgrøden har i år haft den ekstra dimension, fordi en passende tæthed og god buskning har betydet en perfekt skårlægning og høst. De høje og veludviklede rapsplanter, måtte nemlig skårlægges med en stubhøjde på 60-70 centimeter, alene for ikke at sætte sig fast i skårlæggeren.

Droppede ukrudtssprøjtningen
Fire uger er usædvanligt lang tid på skår. Til trods herfor var det på høstdagen meget svært at afsløre sprængte skulper trods blæst og hårde regnbyger i august, der har forsinket rapshøsten tre uger i forhold til det oprindeligt planlagte.

Som en ekstra krølle på historien fortæller Carl Holmbjerg, at ukrudtssprøjtningen blev droppet og kun har omfattet Matrigon mod camille. Alligevel var afgrøden helt fri for ukrudt, og den sparede sprøjtning tæller også og bekræfter kun vigtigheden af rettidig etablering og den heldige høst.

Læs også