Fundamental analyse kan være lige så god som teknisk

Det er resultaterne og ikke metoderne, rådgiverne skal måles på. Derfor er fundamental analyse ikke bedre end teknisk – og omvendt, mener Finanshuset Demetra.

Giver ens rådgivning de bedste resultater, er det lige meget, om den er baseret på fundamental analyse, teknisk analyse eller en helt tredje ting. Det mener en af de største forbrugere af teknisk analyse i landbrugsverdenen herhjemme, Svend Jørgen Jensen, chefanalytiker i Finanshuset Demetra.

Effektivt Landbrug har de seneste dage bragt artikler med tre grovvareselskabers kritik af, at landmændene vægter teknisk analyse for højt i deres beslutningsgrundlag, når de skal handle foder og korn.

Men teknisk analyse har kun den validitet, som de mennesker, der bruger den, har, påpeger Svend Jørgen Jensen.

- Det hele er et spørgsmål om, hvordan man bruger den tekniske analyse. Jeg bruger selv teknisk analyse kombineret med sund fornuft, fordi det skaber de bedste resultater for mine kunder. Andre bruger fundamental analyse, fordi de har den opfattelse, at denne metode skaber de bedste resultater. Men hvilken form for analyse, der er bedst, får vi aldrig svar på. Den ene kan være lige så god som den anden, hvis du bruger de rigtige rådgivere. Det, det kommer an på, er, om analyserne munder ud i de bedste råd, siger han.

Toppe og bunde
Svend Jørgen Jensen er dog enig i kritikken af, at landmændene i for høj grad søger at finde toppe og bunde i markederne.

- Landmændene har stadig et spekulationsgen, som ikke er til at få pillet ud af dem. Jeg har prøvet, siger han, og tilføjer:

- Jeg forsøger ikke selv at finde toppe og bunde i markedet, for det kan jeg simpelt hen ikke. I stedet kan jeg sige, når markedet vender, og hvornår der er ned- og optrend.

Derudover er det ifølge chefanalytikeren vigtigt for landmanden at gøre sig klart, at den tekniske analyse ikke kan stå alene. Den må ikke ses isoleret, men skal bruges som led i den strategi, som landmanden har.

Timing
Svend Jørgen Jensen er også enig i, at er kornprisen lav, så skal man principielt købe foder, hvis man kan se, at man kan skabe et dækningsbidrag på det.

- Men problemet er, at hvis svinepriserne falder, efter du har lavet foderkontrakten, så koster det omsætning. Og så kan foderet jo pludselig være købt for dyrt. Her kan de tekniske analyser hjælpe dig til at forudsige prisudsving, før du handler foderet, så du kan optimere dine handler, siger Svend Jørgen Jensen, og tilføjer:

- Det, det hele handler om, er, hvordan du forbedrer din timing i handlerne.

Svend Jørgen Jensen kommer med et tænkt eksempel, som kan illustrere fordelene ved at bruge teknisk analyse efter hans opfattelse:

- Hvis kornprisen er på 120, synes mange måske, at det er dyrt, og så vælger de at købe en kort foderkontrakt i håb om, at prisen falder. Men hvad nu hvis prisen i stedet stiger til 170 kroner? Så var 120 kroner jo billigt. De tekniske analyser kan hjælpe med at forudsige det næste fald, for analyserne siger netop, hvornår man tror, at priserne falder igen.

- Dermed har svineproducenten muligheden for at sælge i futuresmarkedet eller købe på kort sigt. Rådet til landmanden i det tænkte eksempel kunne så være, at han skal købe en lang kontrakt, hvis prisen er 120 kroner, og ved en trendændring ændre adfærd, forklarer Svend Jørgen Jensen.

Optimering
- Derfor er det for enkelt at sige, at svineproducenten bare skal købe foder, når han kan se, at han kan tjene et dækningsbidrag på det. For det ved han ikke noget om. Han kan kun håbe på det, lyder det fra chefanalytikeren, der tilføjer, at de tekniske analyser kan hjælpe landmanden med at få en mere konkret og håndfast vurdering, siger chefanalytikeren.

- Det handler således ikke kun om at sikre sig et resultat her og nu ved at sælge høsten til 120 kroner, som nogen har gjort i år. Det handler også om at optimere efter de fremtidsudsigter, der er.

Svend Jørgen Jensen afviser, at købs- og salgssignalerne på markederne kommer for sent til, at landmændene kan nå at reagere.

- Landmanden kan godt nå at reagere på signalerne. Men ved de hastige stigninger, som vi har set på det seneste, bliver det vanskeligere, vurderer han.

Ved ikke noget
Chefanalytikeren indrømmer gerne, at han grundlæggende ikke er modtagelig for kritik af teknisk analyse som metode.

- Det er jeg ikke, for kritikerne ved ikke noget om det. Og de kan ikke pege på modeller, der beviseligt er bedre, siger han.

Læs også