Vent med køb af foder

Den nuværende høje pris for korn og byttepris for foder, har ingen råd til med den nuværende notering, vurderer rådgiver, som fortsat råder til at vente med tegning af foderkontrakter til priserne er dalet igen.

- Vi skulle have handlet for lang tid siden, lyder det fortrydeligt fra den private og uafhængige rådgiver, Torben Nielsen, AgroOpti.

Udtalelsen kommer i bagklogskabens klare lys efter at prisen på korn er steget markant inden for den seneste 1-2 uger.

- Der var ingen, der troede, kornet ville gå hen og stige. Tvært imod troede vi jo alle, at det ville falde en anelse hen mod høst. Igen havde forestillet sig det her, siger Torben Nielsen.

Han er en af de rådgivere, der for blot et par uger siden rådede sine kunder til at vente på en endnu lavere kornpris, inden der blev tegnet foderkontrakt.

I kølvandet på de seneste prisstigninger, står det råd stadig ved magt.

Rystende priser og bytteforhold
Torben Nielsen er rystet over de priser på foder, der forlanges lige nu, og han er mindst lige så rystet over bytteforholdet mellem korn og foder, som aldrig har været ringere.

Som årsag til det forringede bytteforhold angiver han, at alt er blevet dyrere. Både protein - både soja, raps - fedt og vitaminer.

- Alt er blevet dyrere, fastslår han, men giver samtidig også udtryk for, at også foderstofferne tager sig ekstra godt betalt.

Torben Nielsen understreger, at det ganske enkelt er nødvendigt, at såvel bytteforhold som kornpriserne mindskes.

- Bytteforholdet MÅ blive bedre, og prisen for korn MÅ falde til høst. Anderledes kan det ikke være. Der er jo ikke økonomi i det, som det er nu. Ikke med den notering vi har lige nu, pointerer han.

- Hvis det her fortsætter, kan vi lige så godt lukke svineproduktionen, fastslår han.

Noteringen kan ikke betale foderet
- Mit råd er derfor fortsat at vente med at tegne foderkontrakter. Man kan ikke gøre andet. Det vi ser lige nu MÅ være en spekulations-pris og et udtryk for et hysteri i markedet, så det kan kun blive bedre, vurderer han.

- Tidligere var bytteprisen for korn og foder omkring 30 kroner, men nu ligger den på 55-60 kroner, fortæller Torben Nilsen.

Rådgiveren har fået oplyst priser på slagtesvinefoder på 160-175 kroner, 135 for en drægtighedsblanding og 175 kroner for en diegivningsblanding.

- Landmændene tilbydes 105 kroner for kornet, og skal give 55-60 kroner i bytte for foderet. Det hænger ikke sammen, konstaterer han:

- Foderprisen ligger 40 kroner højere end sidste år. Det er 80 kroner ekstra pr. slagtesvin, og der er der ingen der kan få økonomi i med den notering vi har lige nu, pointerer han.

Læs også